Proč chalupář zemřel zásahem blesku když byl v ochranné zóně hromosvodu?
Jiří Přibáň:
Citace: Rozmahel Vladimír 15.04.2008, 20:17
Podle Vašeho popisu by to tedy byl průchod bleskového proudu přímo přes světlo, tělo člověka a vybití do země pod ním. Pokud došlo k odpaření vody a vzdutí podlahy tak to bylo účinkem obrovské energie, kterou nemohl přivést kabel světelného okruhu protože by se vypařil.
Ten výboj musel jít shora dolů objektem a světlo v tomto případě sloužilo na způsob průchodky.
Ne, psal jsem, že to bylo obráceně, zem-podlaha-tělo-lampa. Pro odpaření vody stačí výkon pár (desítek) kilowat a ty špičkově i stará dvaapůlka hlína bez poškození přežije....
Jiří Přibáň:
Citace: Jan Hájek 15.04.2008, 20:43
Přesně 1+1=2 8)
8) (dance)
http://www.jipn.cz/Jadro/P9070009.JPG
Petr Holub:
Podle mých zjištění se o kulový blesk nejednalo. Lokalitu celkem znám, sám jsem v dotyčné místnosti několikrát seděl. Podle očitých svědků to byl klasický jiskrový výboj, který vylétl z bronzové objímky staré secesní lampy, rozbil stínítko a zasáhl sedícího muže. Pod stolem průchod proudu způsobil deformaci dřevěné podlahy ze které povylezly hřebíky. Tato větev elektroinstala ce je v místnosti vypálená, taktéž ovládací vypínač. Ve zbytku domu je elektroinstala ce funkční.
Zatím nemám žádná fota, chalupa je nyní zapečetěna policií. Taktéž nyní neznám zemnící odpory bleskosvodu a elektroinstala ce, ale snad je přizvaný odborník v pondělí změřil. Poblíž domu je v zemi čerstvá jamka. Nutno podotknout, že vedení je provedeno klasickým CYKY J 3x1,5, který je veden po dřevě a upevněn příchytkami. Jestli výboj běžel z podlahy nebo od lampy nelze zjistit, lidské oko na to nestačí. Klasický blesk udeří cca 5x ve stejném kanále, obvyklé jsou i zpětné údery. Velká strmost dI/dt v případě úderu blesku indukuje do kovových součástí v blízkosti značná přepětí, také stačí malá induktance (záhyby, smyčky vedení) pro odraz vlny a výsledné přepětí (výboj) se chová "nelogicky".
Kamil Novák:
Tak a je tu další "nezpochybnitel ný" kulový blesk !
http://www.novinky.cz/clanek/140080-kulovy-blesk-zapalil-dum-na-uherskohradistsku.html
Vypadá to, že letos na ně bude asi sezóna. (surprice)
Ještě párkrát a chytnou se toho nějací aktivisté, ve snaze prokázat, že se jedná o důkaz globálního oteplování, Evropská komise vytvoří další strukturální fond a výzkumné týmy začnou nahánět ohnivé koule.
Čekají tě roky zvýšené aktivity, Honzo Hájku ! :D
Jan Alin:
Citace: Kamil Novák 16.05.2008, 16:00
Evropská komise vytvoří další strukturální fond a výzkumné týmy začnou nahánět ohnivé koule.
Pokud vznikne dobře financovaný tým tak se hlásím, jízda autem v dešti mě nevadí a bouřky mám rád a bouřkových dnů v roce zas tolik není. ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana