Mohu vést kabely v drážce s vedením vody v plastu?
bosh:
Mohu vést kabely v drážce s vedením vody v plastu?
Vyhledávač jsem použil, ale odpovědi jsem se nedobral.
Jan Říha:
Ja myslím že by to vadit nemelo,dělal jsem ted jednu větší hospodu s kuchyní kde jenom vybavení stálo milion dvěstětisíc a vše se vedlo podlahou společně,voda,odpady pospojení i kabely.Revizák ovy na tom nic nevadilo.Jestě pro úplnost,plyn vedl jinudy samostatně a dle předpisů co chtěli plynaři.Takže můj názor je že to nevadí.S pozdravem Říha
Otakar Dosbaba:
Je však se třeba vyvarovat těsnější blízkosti s teplovodními trubkami - při té nejblbější konstelaci (trvalejší přítomnost teplé vody v trubce a nadoraz zatížené vodiče) se může překročit dovolené oteplení kabelu. Po letech pak ztvrdlá izolace kabelů může způsobit problémy.
Štefan Beláň:
TO: Brambor
Uložit vedení do stejné drážky jako rozvod vody je to nejhorší uložení jaké se dá provést! (!) >:(
Kladení vedení v blízkosti neelektrických rozvodů se provádí podle ČSN 33 2000-1, čl. 132.11, ČSN 33 2000-5-51 ed. 2, čl. 515 a podle ČSN 33 2000-5-52, čl. 528.2.
Vedení se ukládají v dostatečné vzájemné vzdálenosti (cca 10-15 cm).
Není li vyhnutí, a je nutné kabel uložit do stejné drážky, musí se kabel uložit do ochranné trubky. (norm)
Václav 3:
Kvůli vzájemnému oteplení není vhodné umisťovat do jedné drážky více kabelů - snižuje se zatižitelnost - a to ty kabely nemívají teplotu trubky s horkou vodou, takže nedoporučuji. Je zde navíc další nebezpečí - při opravě jednoho dojde k poškození druhého rozvodu, protože to těžko někdo bude předpokládat, že je to těsně vedle sebe.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana