Jaký je rozdíl mezi stykačem a relé?

<< < (7/8) > >>

Jan Franěk:
Citace: Martin Hinner  14.10.2024, 12:34

Cekal jsem neco sofistikovanej siho, alespon nejaky L/C obvod na nn casti.

A důvod vašeho očekávání?
Přece čím jednodušší, tím levnější a spolehlivější.

V principu se dnes uvnitř používají relé se stejnosměrnou cívkou, kvůli tiššímu provozu relé (nevrní) Tedy se před cívku zařadí nějaký odpor a dioda (zjednodušeně pro představu). Takové relé pak trošku více topí (vidět krásně termokamerou). Nic víc se od toho nedá očekávat.
Taková relé nerozebíráme a neopravujeme. Ta se rovnou vyměňují a vyhazují do elektroodpadu.

Jan Bocek:
Cekal jsem neco sofistikovaněj siho......

Pokud přečtěte celou diskusi  na toto téma od roku 2008
tak zjistíte, že lepší odpovědí nejsou ani na Wiki, ani v odborných učebnicích.

Dneska většina "instalačních relé" do 16A  na 230V AC jsou uváděná v katalozích jako relé.
Některá mají více "elektroniky v sobě," ale to je podle účelu použití. A je jedno zdá jsou na konektory, anebo přímo do DPS. Anerbo v provedení SMD....

Zásadní rozdíl mezi stykačem a relém vysvětlil zde v této diskusi Martin Kurka.
Proto je Diskuse zde na Elektrice dobrým zdrojem informací....

Jaké LC obvody očekáváte v nn části ?
To jsou obvykle již vysokofrekvenč ní záležitosti. Neměl jste na mysli RC obvody?
Mnohé filtry mají LC obvody, ale to je mimo relátka.
A pokud chcete vidět něco uvnitř, tak rozeberte na příklad instalační časové rele,
nebo proudové diferenciální relé ( chránič)....ale k čemu vám to bude? To již napsal kolega Honza Franěk.

Miroš Jan:
Safra, nedaří se mě vložit foto trelé, akorát je ve velikosti 1kg balení cukru. :(

Miroš Jan:
Taksnad teď.

Zdeněk Mazač:
Není to relé, které se používalo např. v automatizaci v železniční dopravě? Ve staničních releových zařízeních, na přejezdech, v liniových zabezpečovacíc h zařízeních /živák v lokomotivě/ apod.?
Tato relé měla vždy zaručený odpad /těžká kotva/,  nespékavé kontakty a dle způsobu použití i svůj cyklus kontrol v opravnách kde se kontrolovalo opálení kontaktů, jejich kontakty byly justovány..... .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana