Jaký máte názor na ČKAIT a projektovaní v elektrotechnice?

<< < (3/5) > >>

Stanislav Holecek Datum: 24.1.2001:
Postup stavebniho uradu nema oporu v zakone!
Pokud jsem to spravne pochopil.
Nebo je ve stavebnim zakone formulace, ktera bude
pochopitelna az rozhodnutim Ustavniho soudu a naslednem
prevedenim do srozumitelne cestiny?

Tomáš Peroutka:
,
mám dotaz, týkající se autorizace pro projektování v elektrotechnic e. V současnosti pracuji 4 roky v elektroenerget ice, mám bakalářský titul (Bc.) v oboru "Silnoproudá elektrotechnik a a elektroenerget ika". Zajímá mě postup, který musím absolvovat, abych získal autorizaci ("kulaté razítko") pro projektování v elektrotechnic e.  (poklona)  za radu. Tomáš Peroutka.

Petr Doležal:
To Peroutka:
vše na www.ckait.cz
Před zkouškou 500,-
Po zkoušce 6000,- ev.+ 2500 za další obor
Pak ročně 2800,-

Josef Dolejšek:
Upozorňuji, že podle poslední novely autorizačního zákona 360/92 Sb. (zákonem 224/2003 Sb.),  zanikají ke dni 1.1.2005 oprávnění k projektování a oprávnění k provádění staveb podle vyhlášky "o zvláštní způsobilosti" č.83/1983 Sb.
Jinak mé zkušenosti se stavebními úřady ohledně požadování razítka ČKAIT jsou různé, někde je vůbec nechtějí, někde jim nestačí razítko a požadují doložit "Osvědčení o autorizaci" notářsky ověřenou kopií.

Milan Selezan:
Na Slovensku je taká prax, že pre projekt ktorý sa dodáva na stavebné povolenie je potrebná pečiatka autorizovaného stavebného inžiniera - technické vybavenie stavieb a zároveň tento samozrejme musí mať oprávnenie aj podľa vyhl. č718/2002 - t.j. v ČR 50-tka. Keď sa pokračuje ešte aj v stupni realizačného projektu (nebol to tzv. jednostupňový projekt),  tak pre projektanta už nie je potrebný autorizovaný inžinier ale stačí aby mal 718-ku (t.j.50-ku). Vzhľadom k tomu, že boli zrušené okresné odbory životného prostredia na povoľovania stavieb a právomoc prešla na obce, nie vždy sa to dodržuje hlavne u rodinných domov kde sa porušuje aj autorský zákon a stavbár ako hlavný projektant kľudne opajcne vašu nejakú staršiu tech správu a pokreslí si do svojho projektu križiky. Veď to pre obec odsúhlasuje opäť väčšinou stavbár. Čo sa týka platieb do komory je to približne rovnaké, platí sa však ešte aj poistné za prípadné škody, to je podľa výšky poistného od 3000 SKK.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana