Jak se v případě záložních zdrojů řeší ochrana před úrazem elektrickým proudem?
Boleslav:
Při zálohování jednoho spotřebiče se používají malé UPS.
V rozsáhlejších objektech pro systémy nouzového osvětlění nebo napájení ventilátorů ńa požárních zásahových cestách se vyskytují i větší centrální zdroje.
Ty propouštějí napětí ze sítě, nebo v nouzovém režimu zajišťují ze zabudovaných baterií napájení někdy rozsáhlejších rozvodů.
Jaké máte zkušenosti s provozem záložních zdrojů. Zřejmě bude nutno zajistit možnost jejich bezpečného odstavení při požáru.
Zajímá mne, jak se v případě záložních zdrojů řeší ochrana před úrazem elektrickým proudem?
V centrálním zdroji jsem na výstupu neviděl proudový chránič ani hlídač izolačního stavu.
Jiří Schwarz:
No tak, odborníci, pište, mě by to taky zajímalo jak to je, když náhradní zdroj má zpravidla vyšší impedanci a tak nezajistí vypnutí ve srovnatelně rychlém čase jako při napájení z rozvodné sítě. A když to budeme brát tak, že výstup z UPS je často jako soustava IT a ne TN, jak řešíte napájení více přístrojů z jedné UPS?
Pavel Horský:
Jen taková polemika k tomuto problému...... .............. ...
Pan Boleslav se ptá na bezpečné odstavení UPS např. při požáru. Proč řešit bezpečné odstavení UPS, která vlastně napájí ve většině případů právě části elektroinstala ce, které musí být kvůli bezpečí osob napájené až do chvíle její neodvratné zkázy v plamenech?
UPS by měla jet až do konce. Netřeba ji zachraňovat i kdyby celý systém stál miliony, je to v případě záchrany osob naprosto nepodstatná věc.
Co se týká ochrany výstupních obvodů u větších UPS? Podle mě by měly následovat stejné ochranné prvky jako v instalaci před UPS. Nevěřím tomu, že by porucha na výstupu z UPSky dala podnět k vybavení ochrany na vstupu UPS.
Josef Nosek:
Nouzové osvětlení a napájení požárních ventilátorů v chráněných únikových cestách se řadí mezi požárně bezpečnostní zařízení a má svá pravidla. Popsat toto je na mnoho stran.
Tato problematika je dobře posána ve sborníku ... č.27, popisuje p.Honzík.
Je třeba brát v úvahu normy ČSN 33 2000-5-56, ČSN 33 2000-4-473, ČSN 73 0802 a další. Pokud jistíme obvody důležité v případě požáru, tak hlavní prioritou je provozuschopno st.
Štefan Beláň:
U tvrdých zdrojů (velké UPS) se řeší ochrana stejně jako u síti nn + ochranné pospojování vodičem Cu 10 mm2.
U měkkých zdrojů je bezpečnost zajištěna zkratovým proudem, při kterém dojde k poklesu dotykového napětí na bezpečnou mez. Maximální hodnota impedance (odboru ochranného vodiče) by měla být uvedena výrobce v technické dokumentaci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana