Jaká má být barva signálek, které signalizují stav hlavního vypínače?
Jan Alin:
Právě kvůli rozporům v názorech (i pracovníků dozoru) používám bílou která je možná. Zelenou nepovažuji za chybu ale sám ji nepoužívám protože diskuze o barvě je nekonečná a nikdo nemá absolutní pravdu. Škoda jen že do normy nejde napsat: stav zapnuto - barva bílá (normální provozní podmínky) klidně i zelená a když to někdo dokáže i černá ;), hlavně tak aby tomu šlo jednoznačně rozumět.
Georgis Fasulis:
Já to vnímám dle mého selského rozumu a toho, jak já rozumím normě, přesně naopak než pan Alin.
rozvaděč = zařízení
Indikuji jeho normální stav - tedy to, že je pod napětím - pod normálním napětím na jaký má být = ZELENÁ
Norma připouští bílou, tedy nebere to jako chybu, ale upřednostňuje zelenou.
Za 20 let mé praxe - projektuji tyto barvy:
Tlačítka motor:
Start = zelené
Stop = bílé
Tlačítka servomotor
Otevři = zelené
Zavři = bílé
Stop v mezipoloze = černé
Signálky motor
Chod = zelená
Porucha = žlutá
Nechod - neindikuji
Signálky servomotor
Otevřeno = zelená
Zavřeno = bílá
Přepínače Aut-ručně nebo Místně- dálkově = černé
Stav vypínače nn - signálky
Zapnuto = zelená
Vypnuto - nepoužívám - vypnutí si musí údržbář ověřit vizuálně, nikoliv pitomou signálkou - té přece z hlediska bezpečnosti z hlediska el. úrazu (tedy v elektrice) nemůže věřit! Proto je v normě o odpínání pojem viditelné odpojení.
Vypnutí vypínače tlačítkem ze dveří rozvaděče:
ČERVENÝ ARETOVANÝ Hřib
Nikdy jsem se nesetkal s žádnou připomínkou k barvám, naopak občas jsem byl dopředu požádán o dodržení barev tlačítek a signálek (např. u nás v Ostravě v Třebovické elektrárně mají barvy v zadání každé své poptávky - a to přesně podle zásad, které používám a které jsem uvedl výše).
Podle mne nelze uplatňovat barvu signalizace z hlediska bezpečnosti osob na hledisko stav zařízení u rozvaděče!
Podle mne myslí normotvůrce hledisko bezpečnosti osob Zelená = bezpečí ve smyslu osvětlení šipek u nouzových východů únikové cesty apod. Nikoliv stav strojního zařízení. Na to tam má normotvůrce v normě ty další tabulky.
Jan Alin:
Citace: Georgis Fasulis 20.03.2008, 11:59
Já to vnímám dle mého selského rozumu a toho, jak já rozumím normě, přesně naopak než kolega Alin.
Aby nedošlo k nedorozumění. Mě je osobně úplně jedno jestli je tam zelená nebo bílá a zelenou považuji za správnou ale svého času jsem měl nechtěný rozhovor o barvách tlačítek a kontrolek s pracovníkem tehdejšího IBP a od té doby se nehádám a používám prostě bílé kontrolky a černé a bílé tlačítko.
H:
Citace: Georgis Fasulis 20.03.2008, 11:59
Za 20 let mé praxe - projektuji tyto barvy:
Tlačítka motor:
Start = zelené
Stop = bílé
Vidíte to, taky to nepoužíváte úplně košer.
ČSN EN 60073 ed.2 - Zásady kódování sdělovačů a ovládačů
strana 22, kapitola 5.2.1 Neprosvětlené ovládače
5.2.1.2 STOP/VYP ovládače
Doporučenými barvami pro STOP/VYP ovládače jsou BÍLÁ, ŠEDÁ a ČERNÁ, přednostně ČERNÁ. Přípustná je i ČERVENÁ. Nesmí být použita ZELENÁ.
5.2.1.3 START/ZAP ovládače
Doporučenými barvami pro START/ZAP ovládače, které způsobují sepnutí spínačů a spuštění zařízení, jsou BÍLÁ, ŠEDÁ a ČERNÁ, přednostně BÍLÁ. Přípustná je též ZELENÁ. Nesmí být použita ČERVENÁ.
Georgis Fasulis:
To Hlavatý: To já vím, že to není zcela košér, ale je to přípustné.
Ty mé barvy tlačítek START/STOP = ZELENÁ/BÍLÁ vychází z normy z konce 80. let, která tehdy zakázala používat červené tlačítko na STOP a zavedla místo něj právě BÍLÉ. Zelené na START ponechala zelené.
Pak přišly evropské změny, které v tom udělaly "hokej".
Pro mě je důležíté, že má varianta není proti normě a vizuálně je pro mě logičtější a rozlišitelnějš í než doporučení nové normy.
BÍLÁ/ČERNÁ mi přijde pro tak důležitou funkci jako je START/STOP naprosto zavádějíci a NEVHODNÁ. Černá s bílou je funkčně velmi zaměnitelná - je to jen inverzní tedy i v mozku lehce přehoditelné, jestli mi rozumíte.
Proto nedám dopustit na řešení z konce 80. let - ZELENÁ/BÍLÁ - navíc, jak říkám, většinou jsem se v provozech setkal právě s touto kombinací.
Ale uznávám, že je v tom hokej a že vyhrazená a tedy TABU je jen barva červená.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana