Je opravdu spadlý fén do vany životu nebezpečný?

<< < (3/7) > >>

Pavel Horský:
A panove, jakou funkci v tomhle případě ma vodič PE?

"Prosím, prosím, Hujer se hlásí"     "Žádnou"   :D

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jura Krikl  17.03.2008, 22:45

Chapu je to vlakno pro laiky, i zavadějicí myšlenky. ale tohlene. FIčku je oplně jedno, jestli někde je nebo není vodič PE. A je mu zcela jedno, jestli vybaví poruchovým proudem do kostry nebo do vodovodního potrubí. Ale jedno mu není, pokud se objeví rozdíl proudu ve vodič L a N. To potom bez milosti vybaví, at je to zpusobeno lidskym tělem nebo dratem. A vo tom to je.
Tak že pokud vana bude izolovana, spadne do ní fen či jina hračka, a bude připojena pouze faze ( třeba porucha ve vidlici fenu) tak si klidně do ty vany lehnu. V okamžiku jak se dotknu zdi, už mnou začne protíkat poruchový proud, ktery se přes vhkou ruku a vlhkou zed uzavíra do země. Chranič rozpozna, že to co teče do obvodu, se zpět vraci jinudy, než ma (tzn. tento proud přes ruku neprochází vodičem N zpět do trafa) a vybaví. A panove, jakou funkci v tomhle případě ma vodič PE? 

Beru zpět, nebijte mě. Nebyl jsem zrovna úplně při smyslech. Chtěl jsem tím říct něco úplně jinýho. Děkuji_ za pochopení.

zerotest:
To Lampart,
sedíte ve vodě a v té samé vodě máte L a N, u třídy II PE chybí. V žádném případě nesedíte na jednom potenciálu. Potom dle mě záleží kudy vodou projde proud. Tam budete mít popáleniny a při troše štěstí vám je budou muset léčit - to když přežijete. Lidské tělo ve vodě obvykle vytváří cestu s menším odporem a je nepravděpodobn é, že přes něj nějaký proud nepoteče. To že proudový chránič nevybaví v plastové vaně /dokonce ani kovové, která je spojena s PE u které není poškozen smalt/ mám odzkoušeno.
Ovšem vlézt do vany se zapnutým spotřebičem natož  třídy dvě jsem nezkoušel a ani bych to nikomu nedoporučoval.
Je velkou nezodpovědnost í naznačovat, že má li někdo proudový chránič < 30mA nemůže se mu nic stát.

Václav 3:
Souhlasím s kolegou ZEROTEST, je to obrovská loterie kudy proud poteče, protože v té vaně mívá koupající se mydlinky a tudíž ta voda nemá nízkou vodivost jako destilovaná, navíc vlastnosti této směsi se mohou podle koncentrace látek v různých částech vany výrazně lišit, dále je otázka, kde bude poškozen smalt natolik, že tam dojde k vodivému spojení s kovovým materiálem vany a tudíž s ochranou pospojováním a se zemí - nejčastěji to bývá u výpusti a na té člověk většinou nesedí - takže proud projde celou do vody ponořenou částí těla. Již před víc jak 20 léty upozoňoval ing. Honys při školeních elektrotechnik ů, že podle tehdá platné ČSN 341010 není bezpečný střídavý proud 10mA až tak bezpečný a dával k dobru vlastní zkušenost, že do sebe někde nechal pustit 7mA a nic moc to prý nebylo. Předpokládám, že nebyl celý mokrý a ve vaně a navíc 7mA  je méně než třetina z těch 22-23mA, při kterých vypínají chrániče 30miliampérové . Takže neočekávejme od chráničů žádné zázraky, jejich použití je více než užitečné, ale stále je třeba být opatrný.

Miroslav Škop:
A co teprve plastová vana ..... těch je čím dál víc  ? !

FI  nikdy neochrání pokud se nám podaří zapojit své tělo mezi L a N . Jasný. Hezký. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana