Jak hodnotíte bezpečnost jednotlivých variant jištění obvodů?

(1/5) > >>

Fuk Tomáš:
Úvodem - v jednom místě se scházejí dva samostatně jištěné, jednofázové obvody v soustavě TN-C-S. Přívod vždy kabelem 3x1,5 měď, jištěn 10A/B.
Jeden obvod nazvěme A-hlavní a ten druhý B-záložní. Na žádný z obvodů A, B není nikde nic zapojeno - kabely přímo od jističů.
Je třeba na tyto přívody připojit spotřebič, a to tak, aby při výpadku A došlo k automatickému přepnutí na B.

1. varianta - propojit PE obou obvodů, použít N z jednoho obvodu a kontaktem relé přepínat L nepřichází v úvahu - fungovalo by to (nejsou tam proudové chrániče),  ale je to nebezpečné - viz např. diskuse http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,7688.0.html

2. varianta - propojit PE obou obvodů, propojit N obou obvodů (a snížit jištění A,B tak, aby N snesl součet obou proudů) a kontaktem relé přepínat L.
Zde již nehrozí takové nebezpečí zavlečení nebezpečného napětí na přerušený N vodič - musely by totiž být přerušené oba, A i B.

3. varianta - propojit pouze PE obou obvodů, dvoupólovým relé přepínat L i N. Zde si dovedu představit zavlečení nebezpečného napětí např. z obvodu A do N-vodiče obvodu B prakticky jen v případě, že se jeden kontakt relé speče (a nepřepíná) a druhý kontakt se přepne. Tomu by se snad dalo zamezit několikanásobn ým naddimenzování m proudové zatižitelnosti kontaktů relé.

4. varianta - jako varianta 3, oba obvody navíc osazeny proudovými chrániči 30 mA. V případě, že by přece jen pronikl proud z obvodu A do obvodu B, chránič A vybaví (a naopak).

5. varianta - jako varianta 4, navíc každý N vodič je ve spotřebiči přes varistor (např. pro napětí 24V) připojen na PE. K vybavení chrániče dojde již při průniku napětí >24V do N vodiče, nečeká se až na náhodný dotek elektrikáře odpojujícího N vodič v rozvaděči.

6. varianta - jako varianta 3, ale např. obvod A je navíc oddělen oddělovacím transformátore m. Zavlečení napětí z obvodu A do B nebo naopak je možné jen průrazem mezi primárem a sekundárem trafa, což se snad u oddělovacího trafa nepředpokládá.

Kterou variantu byste preferovali?
A které byste ještě považovali za dostatečně bezpečné (bez ohledu na ustanovení normy o vybavení všech zásuvkových obvodů chrániči)?

Jaroslav Hasala:
Nejvíce se mi zamlouvá variata 4).
Určitě je nutné spínat vodiče L i N.
Dalo by se to vyřešit velmi jednoduše, s použitím relé s dvěma přepínacími kontakty.
Na spínací kontakty relé by byl připojen přívod A, na rozpínací kontakty přívod B. Na středové kontakty by byl připojen odvod ke spotřebiči.
Cívka relé by byla připojena na přívod A.
Pokud by tedy byl zapnutý přívod A, byl by spotřebič napájený přes spínací kontakty z přívodu A.
Pokud byl přívod A odpojen, cívka relé by odpadla a spotřebič by byl přes rozpínací kontakty napájen z přívodu B.
Kontakty relé by měly být proudově naddimenzované, tak aby se nepřipékaly.
Pokud přesto máte obavy o stav při spečení kontaktů, nejjistější bude zapojit přívody A i B přes samostatné proudové chrániče.
Vodiče PE obou přívodů mohou či spíše musí být propojené.
Přerušení vodiče N (mezi rozvaděčem a spotřebičem) nemá v tomto případě žádný vliv bepečnost, spotřebič jen prostě nebude fugovat.
O elektrikáře, odpojujícího N vodiče bych neměl obavy. Jednak by muselo nejdříve dojít k závadě. Dále by do rozvaděče musel zasahovat, aniž by se seznámil s dokumentací, která bude jistě k dispozici, včetně provedených úprav. Dále, každý elektrikář by měl vědět, že i N vodič mu může "nakopat" a také by měl vědět, že na popisy vodičů nelze spoléhat na 100%. 
Představa elektrikáře, který s plnou důvěrou sahá na jakékoliv vodiče - L nebo N, aniž by si předtím ověřil jejich beznapěťový stav ve mě vyvolává shovívavý úsměv ...  ;)

P.S. : Pokud jsou oba přívody A i B napojeny z jednoho rozvaděče, dá se to řešit i jinak, lépe ...

Fuk Tomáš:
Jestli jsem vám správně porozuměl, doporučujete variantu 3 případně 4.

P.S. objevil jsem další z nepřeberných geniálních nahrazovaček v textu.
Zkratku slova "případně",  tj. "p_ř_í_p." to nahradí výrazem "přík."

Jaroslav Hasala:
Já jsem svůj příspěvek ještě upravoval a vy jste mezitím napsal odpověď, takže nám tu vznikl jistý zmatek.
Skutečně, nejbližší je mi varianta č. 4.

Fuk Tomáš:
Teď na to koukám, že se ta odpověď trochu rozrostla  :)
vďaka (lehni, robote!)!
(moje - řekněme trochu obavy - vyplývají právě z toho, že A a B nepřicházejí z jednoho rozvaděče, takže elektrikář sahající bez rozmyslu na dráty v rozvaděči, bez kouknutí do dokumentace, je sice extrém, ale co kdyby...)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana