Je nutno připojit stroje na hlavní pospojování?
Rozmahel Vladimír:
Mluvíte o uzemnění - předokládám že tím myslíte galvanické vedení FeZn od uzemněného PEN v rozvaděči a ne jen nějaký zemnič? Takové vedení může být po trase uzemňováno náhodnými zemniči do 15 Ohmů, ale v síti TN by neměla být neživá část spojena jen se samostatným zemničem ale vždy jen nízkoohmově s PEN popř.PE.
Jaroslav Hasala:
Na každý pád, ochranným pospojením se určitě nic nezkazí.
Dost dobře nechápu přístup dotyčného revizního technika - osobně bych reagoval přesně opačně - ochranné pospojení bych v tomto případě navrhnul také. Ale spíše tedy také CYA 25 - 35.
Důvody pro to v normách to nenajdete, vycházím hlavně ze svých pocitů (které samozřejmě nemají žádnou legislativní váhu), dalo by se to označit jako "hodně vodivých hmot v jednom prostoru" ...
Nebo jinak - vlivy prostředí se mohou změnit (nebo přehodnotit) a potom ochranné pospojová přijde vhod ...
Georgis Fasulis:
To Rozmahel: Ano, mluvím o síti TN. V této síti mám v prostoru (výr. Hala menších rozměrů) rozvaděč elektro, který mám připojen přívodem AYKY 4x150+70 z nedaleké rozvodny nn. Tento rozvaděč chci normálně uzemnit. To je jeho PE v místě rozvaděče připojit na HOP a taky uzemnit.
Na tu HOP připojit kovové hmoty a příchozí potrubí. A také jsem na tu HOP chtěl připojit hlavním pospojováním i neživé části strojních zařízení. Nenapadlo mě dovolit si neživé části strojního zařízení nepřipojit na soustavu ochranného vodiče PE. Přivádím k nim 5 žilové kabely.
Georgis Fasulis:
Jarda Hasala: Dík, přesně tak jsem to vysvětloval i já.
1) Prostředí se může změnit a jsem pak v klidu.
2) Zvýším spolehlivost úrovně bezpečnosti celé průmyslové instalace.
3) Také nechápu revizního technika - je první, o kterém slyším (neznám jej ani jsme s nim nemluvil - je to zprostředkovan é), že doporučuje úroveň bezpečnosti snížit.
Vždy mě učili na školeních - norma určuje minimální požadavky na provedení elektroinstala ce, nikoliv maximální.
Kamil Novák:
Citace: Georgis Fasulis 11.03.2008, 20:19
Vždy mě učili na školeních - norma určuje minimální požadavky na provedení elektroinstala ce, nikoliv maximální.
Přesně tak.
Jestli je onen RT nějaký přichytralý puntičkář, tak by bylo asi vhodné se jej zeptat, kde je uvedené řešení zakázáno. (norm)
Nechápu, proč by měl mít výhrady k nadstandardně zhotovené ochraně. (doh)
Kdybyste navrhl rozvody v hypotetickém objektu pouze a výhradně napětím SELV (což je asi nejbezpečnější co může být), tak by onen RT taky asi protestoval. (doh) >:(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana