Je nutno připojit stroje na hlavní pospojování?
Jaroslav Hasala:
Ze strany investora se asi každý z nás občas potýká se snahou o "ušetření", většinou na těch nejproblematič tějších místech.
Ale od revizního technika bych to nečekal ...
Georgis Fasulis:
Díky všem za příspěvky.
Jsem rád, že jste mě v mém pohledu podpořili. Já si málem připadal jako bych schválně majiteli plýtval jeho prostředky. Podle poslední naši komunikační elektronické výměně s investorem to vypadá, že je velmi rozumný a že mé argumenty přijal.
Jen prostě celkem pochopitelně chtěl vědět jak to je: Musí se to? A jestli nemusí, proč jsem to navrhnul a v čem je pak tedy dobré to tak udělat?
Jinak s tím prostředím je to taky takové "klasické" - žádný protokol není. Rozumějte, krpmě elektriky se tam nic nedělá. Ty stroje se dovezou a připevní k podlaze, na to není třeba projekt. Takže není kdo by dělal prostředí. Jediné, co se navrhuje, je elektrika.
Je tam normální suché prostředí s tím, že tam bude pár obráběcích strojů, které se opravdu chladí jakousí chladící emulzí, ale ta prý nijak nestříká kolem, jen stéká nějákými žlabky k tomu určenými do sběrných nádob - asi uzavřený okruh. Neviděl jsem, ale neviděl bych v tom problém ohledně AD.
Surovec:
To, zda je vhodné toto pospojování (zřejmě doplňující ve smyslu ČSN 33 2000-4-41 a ČSN 33 2000-5-54) provést,záleží na místní situaci. Kontakt s velkými kovovými hmotami strojů. Dále nesplnění podmínky samočinného odpojení od zdroje. Doporučuji provést pospojování, minimálními náklady je provedena ochrana zvýšená.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana