Existuje nějaké Up/Down relé?

<< < (4/7) > >>

Martin Novák:
Citace: Petr Doležal  10.03.2008, 23:22

Jen mě zaujalo, jak to řešit "po staru". A když už dnes jsou součástí stykačů časově zpožděné pomocné kontakty a modul zpožděného přítahu, tak mi to přišlo zajímavé na procvičení mozku.  :)

To jo, samozrejme. Jako cviceni pro mozek nebo treba hezky domaci ukol pro zaky elektroprumysl ovky je to ideal.  Taky jsem se nad tim chvili zamyslel a kreslil si obvody na papir. S pomocnymi kontakty pro spozdene zapnuti/vypnuti na stykacich by to nebyl neresitelny ukol. Pokud by na kazdem z tech ctyr stykacu byl pomocny kontakt spinajici spozdene o 1-2 vteriny a pomocny kontakt rozpinajici spozdene o 1-2 vteriny, obeslo by se to dokonce uplne bez pomocnych rele...

Ale dneska jsme snad s technikou trochu dal a nejaky "bastl" tohoto typu bych rozhodne v rozvadeci osvetleni prumyslove haly nehledal. Navic ten programovateln y automat muze treba jeste zapinat osvetleni po setmeni automaticky nebo resit dalsi funkce...

Petr Doležal:
To Novák: To je přesně ono, jenže ať hledám, jak hledám, zatím jsem takový stykač, který by měl obojí kontakty nenašel. Ještě zkusím Siemens.
Ale v souvislosti s tím mě napadá jedna věc, zda nezáleží také na kvalifikaci obsluhy. V projekci vn se setkávám u některých investorů s odporem k dotykovým displejům terminálů a raději dávají přednost klasickým ovladačům a sdělovačům.
Vzpomínáte na seriál Inženýrská odysea ? Čtyřstovka kontra Perpetis ? Export do Afriky ?

Martin Novák:
Vuci "pretechnizovan ym" zapojenim mam odpor i ja. Odstrasujicim prikladem je pro mne jisty pribuzny, ktery si nechal udelat v baraku inteligentni instalaci, jen to jako IT profesional krapet prehnal a dal skoro vsude dotykove displeje s nekolika urovnemi menu, takze kdyz chtela jeho manzelka rozsvitit na zahrade, musela si k tomu zavolat manzela nebo vzit manual...

Tady je ale situace asi v rovine: Silene zapojeni s pomocnymi kontakty stykacu nebo dokonce s nekolika pomocnymi rele versus uplne primitivni a za par minut realizovatelne zapojeni s programovateln ym automatem ktere lze treba za rok uplne jednodse rozsirit treba na sest okruhu jen pridanim vykonovych rele nebo implementovat podminku "po fajrontu zhasni" jedinym softwarovym prikazem.

Pro toho "africana" stejne jako pro neznaleho elektrikare muze byt takovy PLC prostou jednoucelovou "cernou skrinkou" ktera ma na vstupu dve tlacitka a na vystupu ctyri (nebo sest) relatek. Vetsina vyrobcu tech automatu nema problem prodat vam podle vasi specifikace uz naprogramovany PLC ktery do rozvadece zapojite stejne jako nejake myticke "up/down rele"...

Miloš H.:
Přidávám se ke kolegům - smart relay/mikroPLC jsou na tuto aplikaci ideálním řešením. Easy neznám, ale Logo rozhodně pořídíte za výrazně menší částku než 10 tisíc - nejdražší verze (napájení 230V, displej, obvod reálného času, 8 vstupů, výstup 4x 10A relé) stojí v oficiálním ceníku 118Euro, což je bez DPH pod 3000Kč, v rozvaděči zabere 3 pozice a nepotřebujete nic dalšího (pokud vám 10A stačí...),  protože se dá naprogramovat přes 6 tlačítek a zabudovaný displej. Pokud byste potřeboval počet výstupů rozšířit, rozšiřovací modul se 4 relé 5A stojí 63Euro, s 8 relé 102Euro. To jsou samozřejmě ceny "oficiální",  u distributorů můžete nakoupit výrazně levněji.
Program pro Vaší aplikaci je primitivní - použijete tolik bločků dopředného/zpětného čítače, kolik máte okruhů, v každém nastavíte jinou předvolbu (1,2,3,4,atd.) a na jejich vstupy přivedete signál z tlačítek. Trošku problém je s tím, že musíte definovat, jestli je právě přiváděný impuls přičítací nebo odčítací, ale to se dá vyřešit jednoduše pomocí bločku OR (v tom "sečtete" vstupy + a - a signál přivedete čítací vstupy čítačů) a NOT+OR (signál z tlačítka - zinvertujete, "sečtete" se signálem + a přivedete na vstupy DIR čítačů) - na 4 okruhy tedy stačí celkem 7 bločků.

Citace: Martin Novák  11.03.2008, 01:08

Vuci "pretechnizovan ym" zapojenim mam odpor i ja. Odstrasujicim prikladem je pro mne jisty pribuzny, ktery si nechal udelat v baraku inteligentni instalaci, jen to jako IT profesional krapet prehnal a dal skoro vsude dotykove displeje s nekolika urovnemi menu, takze kdyz chtela jeho manzelka rozsvitit na zahrade, musela si k tomu zavolat manzela nebo vzit manual...

Také mám kamaráda, který je dobře finančně zajištěný technický fanda a v KNX utopil neskutečné peníze. Na druhou stranu se dá inteligentní elektroinstala ce pořídit za cenu  jen opravdu mírně převyšující cenu elektroinstala ce klasické - HW na kompletní řízení osvětlení, vytápění, větrání a zebezpečení RD (cca 50 vstupů a 40 výstupů) mne vyšlo s DPH na cca 36 tisíc Kč, ale ušetřil jsem za termostaty, řízení kotle, ústřednu alarmu atd. Mám PLC se zabudovaným web serverem, takže jsem se obešel bez drahých dotykových displejů a podobných jednoúčelových "cajků" - případné úpravy parametrů (týká se to hlavně nastavení topení a větrání) může rodina řešit z "obyčejného" počítače přes WWW stránky. Držel jsem se samozřejmě zásady, že inteligentní elektroinstala ce nesmí být inteligentnějš í než manželka  ;)

Jura Krikl:
Citace: Miloš H.  11.03.2008, 08:57

Na druhou stranu se dá inteligentní elektroinstala ce pořídit za cenu  jen opravdu mírně převyšující cenu elektroinstala ce klasické - HW na kompletní řízení osvětlení, vytápění, větrání a zebezpečení RD (cca 50 vstupů a 40 výstupů) mne vyšlo s DPH na cca 36 tisíc Kč, ale ušetřil jsem za termostaty, řízení kotle, ústřednu alarmu atd. Mám PLC se zabudovaným web serverem

Trošku mlžite. Inteligentní instalace pomocí PLC nema moc možností a cenu instalace nepřevyšuje pouze jednotka, nybrž i kabeláž. A to nejen silová, ale i ovladací. Několik takových prominte "bastlu" jsem viděl a na inteligenci takoveho domu muže byt pyšny akorat majitel.
A ohledně EZS jste to dobře pořešil.Předpo kladam že mate vyvážene smyčky, zalohování, klavesnici a cely system je certifikován NKU.
Pane Miloši H. Tyhle fora čtou lide, tak prosim se aspon snažte byt objektivní a nesnažte se tady předvadět, jak jste genialně jedinečný..... ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana