Existuje nějaké Up/Down relé?
Antonín Kubera:
V hale máme několik okruhů osvětlení. Podle toho, kolik je potřeba světla sepne se počet okruhů. Světlo bych chtěl ovládat dvěma tlačítky, prvním tlačítkem se přidá světlo (rozsvítí další okruh), druhým se ubere (zhasne okruh).
Tuto funkci bych mohl realizovat pomocí několika stykačů s mnoha pomocnými kontakty nebo hromadou relátek, ale já bych preferoval jedno kompaktní zařízení, nejlépe na DIN lištu.
Setkali jste se někdy s něčím takovým?
Petr Doležal:
Bez těch stykačů se neobejdete, ale systém relé by šel obejít pomocí PLC automatů (Easy relé od Moellera, LOGO od Siemense a pod)
Zdenek Macík:
Tohle se dá řešit pomocí impulsního relé s centrálním ovládáním (vstup ON a vstup OFF) jestli se nepletu tak to dělá OEZ s označením IR116K. Taky jsem již řešil automatické přípínání a odpínání osvětlení za pomoci soumrakového spínače SOU-1 (digitál SOU-2) výrobce ELKO EP
Jura Krikl:
Nic složiteho. Rele jako takove to umět nebude, Možnosti řešení je více:
Použit programovací rele - EASY moeller, LOGO Siemens a pod.
Jednoduchy program a je vyřešeno.
NEBO:
pomocí vrku inteligentní instalace. Tyto systemy rozeznavaji delku stisku tlačítek,. takže čim delší stisk, tim vice světla.
I přes klasicka reklatka by to šlo, ale ta dratovačka :-(
Antonín Kubera:
Programovateln ým automatům se chci vyhnout, jedním z důvodů je cena.
Použití impulsních relé s centrálním ovládáním (ON/OFF) mne tak napadlo, ale musely by reagovat na uvolnění tlačítka, jinak by se na jedno stisknutí postupně zaply všechny.
Ve stavovém prostoru stavového automatu by vlastně muselo být dvakrát více stavů než spínaných okruhů - tedy buďto dvakrát více stykačů nebo pomocí stykačů vytvořit binární čítač a nějuak geniálně vyřešit dekódování. Tak čí onak, pomocných kontaktů by muselo být hodně.
Taky by se to dalo nazvat "vícepolohové impulsní relé"
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana