Za jakých podmínek se instaluje stěnové elektrické vytápění?
Jirka Š. Svejkovský:
Ta pravděpodobnos t bude tak 20x větší. A při poviném FI to bolet moc nebude. Zato teplá voda z trubky - nic příjemného.
Mimochodem, doslechl jsem se, že plynaři opět povolují vedení plynu v plastových trubkách pod omítkou (NEOVĚŘENO). To už hraničí s hazardem.
Jan Šulc:
Pánové, nemáte někdo náhodou u ruky normu ČSN EN 60335-2-96?
Prý kapitola 7.12.1. stěnové elektrické vytápění zakazuje - toť čerstvé info od jednoho výrobce topných fólií.
Mohli by jste mi někdo potvrdit, zda to ta norma opravdu tak říká a zda je to tak jednoznačné, a bez jakýchkoli vyjímek? :-\
Ale!!
Také jsem navštívil veletrh Moderní vytápění (PVA Letňany, dnes akce skončila), kde jsem našel dva prodejce podlahových systémů, kteří by mi byli schopni zhotovit (prodat) stěnové el. vytápění, jedni dokonce měli instalovaný funkční kus stěny s topným kabelem v sádrové omítce. Když jsem se ptal na bezpešnost a předpisy, pravili jen něco o nutnosti chrániče, jinak prý O.K.
Jsem z toho zmatený. Kde je pravda? Prosím poraďte!
Mnozí z vás jsou revizáci. Prošel by takový systém "vašima rukama" s kladným výsledkem? ??
Štefan Beláň:
TO: Šulc
Již jsem Vám odpověděl, je nutné mít předpis od výrobce, podle kterého se potom dá zhotovit revize.
Pokud není předpis nebo norma, nemůže být ani výchozí revize. :'( (norm)
Další možnost je, že se stanete výhradním výrobcem a zároveň si toto zařízení zrevidujete, posoudíte a vezmete na sebe veškerou odpovědnost za bezpečnost. :-\
P.S. Akorát mi není jasné, podle čeho provedete posouzení shody? :-[
Norma kterou uvádíte, ČSN EN 60335-2-96, se asi nedá použít.
http://eshop.cni.cz/iPopWeb/nahledy/36/67819/67819_NAHLED.HTM
Jaroslav Hasala:
Jednou jsem už něco podobného revidoval.
Šlo o sklepní prostory v historickém objektu, velmi vlhké prostředí.
Topení (topné kabely) bylo instalováno jednak v podlaze, ale také ve stěnách, cca do 80 cm výšky. Sloužilo to hlavně k vysoušení objektu. Bylo to spojené s docela komplikovaným systémem větrání.
Byla použitá nějaká speciální omítka, určitě odolná vlhkosti, ale zřejmě také kvůli teplotní roztažnosti.
Montáž prováděla specializovaná firma, projektovou dokumentaci si dodávali vlastní (jen pro topení). Původní dokumentace to neřešila, požadavek na topení byl zadán až v průběhu rekonstrukce.
Je to tedy nejméně 10 let zpět.
Jan Šulc:
Citace: Štefan Beláň 02.03.2008, 20:16
Již jsem vám odpověděl, je nutné mít předpis od výrobce, podle kterého se potom dá zhotovit revize.
Pokud není předpis nebo norma, nemůže být ani výchozí revize. :'( (norm)
Další možnost je, že se stanete výhradním výrobcem a zároveň si toto zařízení zrevidujete, posoudíte a vezmete na sebe veškerou odpovědnost za bezpečnost. :-\
P.S. Akorát mi není jasné, podle čeho provedete posouzení shody? :-[
(poklona) za názor. Chápu-li to dobře, mám jakožto investor - laik jedinou možnost: Nechat si to zhotovit výrobcem o mít od něj "předpis", který pak revizní technik uzná? Jak by měl takový předpis vypadat? Nebo to už nemusí být moje starost a mám se obrátit na výrobce? Ale opět se vracím na začátek: Výrobci jsou v názoru na stěnové vytápění nejednotní :(
A pokud bych si chtěl instalovat topné kabely či fólie svépomocí, mám s legalizací (kladnou revizí) smůlu, protože zkrátka nebudu mít žádný orazítkovaný předpis, jen technický list a patřičné certifikáty k topnému kabelu samotnému?
Citace: Štefan Beláň 02.03.2008, 20:16
Norma kterou uvádíte, ČSN EN 60335-2-96, se asi nedá použít.
http://eshop.cni.cz/iPopWeb/nahledy/36/67819/67819_NAHLED.HTM
Hmm.. Takže tuto normu mohu s klidným svědomím pustit z hlavy?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana