Za jakých podmínek se instaluje stěnové elektrické vytápění?
Jan Šulc:
Dovoluje norma (jaká??) stěnové elektrické vytápění? Pokud ano, tak za jakých podmínek?
Jde mi o vytápění obytných místností RD.
Informace od výrobců topných kabelů a fólií mám bohužel rozporuplné, proto se obracím na odborníky z tohoto portálu.
Mimochodem: V ČR jsem nenašel výrobce, který by nabízel ucelený systém stěnového vytápění, ale občas někdo opatrně uvádí, že stropní vytápění by se dalo použít i jako stěnové.
Miroslav Lampart:
Stropní vytápění = sálavé panely upevněné na stropě. Když chcete, tak si je pověste na zeď. Nic se nestane, jen musíte dodržet výrobcem předepsané vzdálenosti od hořlavých hmot.
Stěnové vytápění myslíte, jako že by se topné kabely třeba dávaly do zdi? To jsem ještě neslyšel a pochybuji o účinnosti takového topení. To by musela být stěna pefektně izolována, aby jste netopil pro venek. Nevím, neznám, neviděl jsem. Možná je to nějaká novinka. Poučte mne.
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Lampart 02.03.2008, 00:23
Stropní vytápění = sálavé panely upevněné na stropě. Když chcete, tak si je pověste na zeď. Nic se nestane, jen musíte dodržet výrobcem předepsané vzdálenosti od hořlavých hmot.
Nejen od hořlavých hmot. Taky od hlavy. Více info např. na http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=2910
Jan Šulc:
Nechci tu rozvíjet diskusi jiným směrem, než byl můj původní dotaz, ale přecijen vysvětlím.
Stropní vytápění = sálavé panely upevněné na stropě.
I tak se to dá udělat. Ale stropní vytápění je nejlépe topná fólie, ketá je položená na sádrokartonové (SDK) desce podhledu, tedy mezi SDK a tepelnou izolací v podhledu. Dá se instalovat i do šikmin podkroví. Instalace probíhá tak, že se na ocelovou nebo dřevěnou kci pro SDK přichytí topná fólie (oboustranou lepenkou nebo se přisponkuje - okraje fólie nejsou topné) a pak se to zaklopí SDK deskou a je to.
A tento způsob by se dal aplikovat i do stěnových SDK příček, ale otázkou je, zda mi toto projde revizí ??
Stěnové vytápění myslíte, jako že by se topné kabely třeba dávaly do zdi? To jsem ještě neslyšel a pochybuji o účinnosti takového topení. To by musela být stěna pefektně izolována, aby jste netopil pro venek. Nevím, neznám, neviděl jsem. Možná je to nějaká novinka. Poučte mne.
Ano, přesně jak píšete, stěna musí být perfektně izolvaná. A kvůli elimininaci tepelných ztrát je vhodné vnější stěny vynechat. Pokud jsou masivní příčky (tedy cihla, porobeton, attd), topný kabel se přichytí na hrubé zdivo (stenými sponkami jako při podlahovce), a pak se stěna omítne.
Pokud jsou příčky lehké, tedy z SDK, vylněné minerální akustickou izolací, jedna možnost je s topnou fólií (viz výše) a druhá je dát SDK desku, na ní přichytit topný kabel a pak aplikovat sádrovou omítku.
O účinnosti nemusíte mít pochyby ;) Podmínkou je vrstva tepelné izolace na opačné straně topné vrstvy. A pokud se aplikuje stěnové vytápění pouze do vnitřních příček (mezi vytápěnými místnostmi) účinnost je rovna cca 1,00. Energie (elektrická) do topné vrstvy dodaná se rovná energii (tepelné) z topné vrstvy vyzářené. Není kam by se energie ztrácela.
Systém elektrické stěnového topení je alternativa k podlahovému (každé má to svoje), a je vhodný zejména pro skutečně (nikoliv marketingově) nízkoenergické a pasivní domy, kde je tak malá potřeba tepla na vytápění, že ekonomika teplovodního systému ztroskotává.
Miroslav Lampart:
To: Jan Šulc
Dík za bližší objasnění, ještě jsem se s tím opravdu nesektal. Člověk se musí pořád učit, nikdy neví vše, a tom to tady je. Díky. (fool) (doh) (jednicka)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana