Je možné abych PEN dal do svorky N a PE?

<< < (2/3) > >>

Miroslav Lampart:
Tak si myslím, že pokud je to stará instalace a provede se to v souladu se starou, dnes už neplatnou, ČSN 34 1010, tak se nic nezkazí. V té normě byly i docela hezké obrázky příkladů, jak co zapojit.

Zvědavec:
Tak po lopatě,
Mam malou chatu.V chatce mám normálnich 230 V na které připojuji lednici, vysavač, radio atd.Na chatce mám venku zamknutou rozvodnici kde jsou jističe, elektroměr a již zmiňovaná zásuvka.Z mé chatky vede čtyřžílový kabel který je připojen na hlavní čtyřvodičový sloup.(podle mě L1, L2, L3 a PEN).Já si myslím že do rozvodnice jsou přivedeny tyto čtyřy dráty, kde se potom jednotlivě rozdělí na světelné, zásuvkové a motorové rozvody.Kdybyc h neměl v tým kabelu 230 V, odkud bych potom bral proud na světelné a zásuvkové obvody?

Zvědavec:
A jěště něco!
Jestli si myslíte že to je nějaký zahradní domek tak to NE!
Je to klasická dřevěná dvoupodlažní chata 3+KK.
Jsem zvědav co na to řeknete.

Jaroslav Hasala:
A já si naivně myslel, že jsem to popsal dostatečně srozumitelně ... :(
Zřejmě nemáte úplně jasno v tom, co je síť TT a proč se používala.
Ale debata o typu sítě ztrácí význam, když jste blíže popsal situaci.
V tomto případě je skutečně nejjednodušší vyměnit tu starou zásuvku za pětipólovou.
U spotřebičů se starým typem vidlice bude nutné tyto vidlice vyměnit za nové, pětipólové.
Nebo si můžete vyrobit redukci pro připojení spotřebičů se starou vidlicí - z jedné strany by byla pětipólová vidlice, na druhé straně ta stará, zdemontovaná zásuvka.
Pokud je v rozvodnici dost místa, taky by se dala původní zásuvka ponechat a nově namontovat druhá, pětipólová.

P.S. : Na velikosti nezáleží :)

Jura Krikl:
TO Zvědavec: Obdivuji vaši znalost sítí. Princip TNC je vam znam, jako kdyby jste jej znal od dětství. Kolega HAsala Vam vysvětlil, že "4draty na sloupě" ještě neznamenaji siť TN-C a že ten čtvrtý drat musi byt zakonitě PEN.
Rozdil mezï siti TN-C a TT je pravě v ochranné funkci. Provozni funkce je dana pave těma 4ma vodičema. Mužou (ale nemusi) to byt pouze pracovní vodiče.  (3x faze a 1x N ("nulák").
Kolegové si vaši ironii nezaslouží. Přinejmenším Vam věnovali svuj čas a kupodivu nic po Vas nepožaduji.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana