Je povoleno dát na domovní rozvodnici dřevěná dvířka?
Jarmil Pinc:
Po zateplení domu mi domovní rozvodnice zmizela pod úroveň zdi – je zapuštěná. Zvažoval jsem, že odstraním původní ocelová dvířka a na úroveň zdi dám dřevěná palubková dvířka. Neodporuje tato realizace nějaké normě, např. že bych musel ponechat původní ocelová dvířka a až do popředí umístit ta dřevěná?
Milan Karvánek:
Ano odporuje. rozvaděč je kompletní hotový výrobek, do jehož konstrukce nelze dále zasahovat a to ani odejmutím dveří. Byl-li tento rozvaděč původně od výrobce vybaven dveřmí, které zajišťují štítkové krytí IP, musí tam dveře zůstat.
Jarmil Pinc:
A mohu do popředí umístit ta dřevěná dvířka?
Jan Němec:
Už jsem to takhle viděl, nic to nemění na povinnosti označení pro el. zařízení. To by mělo být na té dřevěné části. Ale to jsem ještě neviděl
Radek Červený:
Toto řešení jsem viděl poprvé v Brně v nových budovách Technologickéh o parku. Rozvaděč je instalován jako kompletní výrobek včetně plechových dveří, před jehož dveřmi jsou další širší dveře z nábytkového lamina, které splývají s celkovým interiérem. Na dveřích je pouze decentní tabulka informující o elektrickém zařízení.
Bylo by však dobré se zamyslet nad tím, zda stávající rozvaděč má nějakou požární odolnost a dodržet požadavek normy o montáži rozvaděče na hořlavý podklad, protože i dvířka rozvaděče jsou stále rozvaděč. To znamená dodržet vzduchovou mezeru nebo vložit tepelněizolačn í podložku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana