Lze zapojit běžný ohřev bojleru na nízký tarif a rychloohřev na normální?
Miras-1:
Chystám se koupit bojler Tatramat EO 120/220 nebo EO 120/380 (nevím který bude lepší) oba s rychloohřevem.
Potřebuji vědět jestli jde zapojit běžný ohřev na nízký tarif a rychloohřev na normální.
Případně co k tomu potřebuji na víc.
Jan Němec:
Díval jsem se do návodu na stránkách výrobce - odkaz:http://www.tatramat.sk/_down/navod_obsluha_svk_05.pdf
Pokud se rozhodnete pro tyto bojlery, je potřeba s tím už při elektroinstala ci
počítat. Mimo hlavní přívod, který je jednofázový nebo třífázový podle požadovaného typu bojleru, se musí přivést ovládací kabel, přes který teče
proud do tělesa během pomalého nabíjení. Pak se boiler automaticky nabíjí
pomalým způsobem v době nízkého tarifu a kdykoliv, tedy i v době vysokého
tarifu, se dá spínačem na bojleru pustit rychlé nabíjení.
Petr Mužík:
Osobně bojler EO 120/380 mám doma. Tento typ - způsob rychloohřevu vřele doporučuj, když je potřeba ohřejete si vodu kdykoliv (i když někdy trochu dráž - vysoký tarif). A jinak vám to hlídá nízký tarif, takže to máte bez starostí ;) Jen nezapomenout - jak píše kolega Němec natáhnout dva kabely ... Já mám osobně CYKY 5Cx2,5 (hl. přívod) a CYKY 3Ax1,5 pro obvod spínání v nízkém tarifu.
Jura Krikl:
Citace: Jan Němec 14.02.2008, 09:18
Díval jsem se do návodu na stránkách výrobce -
se musí přivést ovládací kabel, přes který teče proud do tělesa během pomalého nabíjení.
8) Něco tu nehraje - Pokud je kabel ovladací nemuže v něm tect proud přímo do tělesa pomaleho nabíjení :P
::) Chapu-li spravně výhody tohoto řešení tatramatu, rychloohřev ohřívá:
a) celou masu vody
nebo
b) jen menší čast?
Pokud je a spravně, nevidim nějakou vyhodu proti sepnuti sytkače v rozvaděči externim spinačem a v době vysokého tarifu prostě bojler ohřívat.
Pokud je b spravně, tak je to lepší řešení, vzhledem k usporam. Celou masu vody potom ohřívat nižším tarifem :-X
Pavel Vágner:
To Krikl: obávám se , že za a) je spravně. http://www.tatramat.sk/sk/produkty/elektricke/EO_xx220.php
podle tabulky je na běžný ohřev příkon 1000W a na rychloohřev 3000W.
Výhoda je tedy zřejmě pouze to , že bojler při běžném provozu tolik nezatěžuje hlavní jistič.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana