Kolik má být asi okruhů zásuvkových a světelných na takový RD?

(1/2) > >>

Patrik Daniel:
Mám rozestavěný RD 5+1 a dvougaráž, dole je garáž, malá koupelna, kuchyň, jídelna a obývací pokoj, nahoře jsou 3 pokoje, pracovna, koupelna a wc.

Elektrikář mi řekl, že to vypadá na skříňku s 52 moduly.
Necím jestli to trochu nepřehnal, aby si na tom vydělal nebo je to opravdu nutné?
Kromě světel a zásuvek bych chtěl jednu zásuvku na 400V do garáže + jednu do kuchyně na troubu.
Proto by mne zajímalo kolik má být asi okruhů zásuvkových a světelných na takový RD?

Hynek Bureš:
Skříň 48 modulů je pro tuto velikost domu obvykle "nadoraz",  v plastu od různých výrobců existují skříně i 54 (3 řady po 18) a 56 modulů (4 řady po 14),  to už jakž takž stačí. Nechte si to vyprojektovat, budete to vědět přesně a nikdo vás "nenatáhne".

Václav Bárta:
 :)To by si chtělo vypracovat projekt abyste věděl co vás čeká. ??Ale pokud máte RD rozestavěnej nebo stavíte,tak musíte mít projekt i na elektro? ??
Rozvaděč může být jakýkoli s min 48 modulu čím více tím je to lepší.

Patrik Daniel:
No problém je v tom,že jsme koupili už započatou stavbu ke které nebyla vypracovaná PD na el.instalaci.T ak mi nezbude nic jiného než si ji nechat udělat nebo to nechat na toho elektrikáře. :-\

Jaroslav Klinský:
Myslím si, že těch 52 modulů je i tak skoro málo. Když si vezmete, že dnes se daleko více používají chrániče, tak zaberou  i více místa. Nedoporučuji dát jen jeden na celý dům. Určitě bych oddělil lednici s mrazákem, počítač (pokud je) a i ostatní obvody bych dal alespoň na dva chrániče (4póly - 40A, 30mA). Určitě budete mít i více obvodů zásuvek, pravděpodobně do něj umístíte i zdoj pro domácí telefon, je potřeba počítat i s volným místem, aby nedocházelo k přehřívání rozvaděče. Dále je dobré počítat s nějakými případnými úpravami v budoucnu - kam to potom dáte, když budete mít rozvaděč plný? Opravdu bych se nebál použít rozvaděč se 72 či 96 moduly.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana