Je nutný náhradní nouzový zdroj el.energie v panelákovém bytovém domě?
Rozmahel Vladimír:
Činnost se zvýšeným požárním nebezpečím je dle zák.67/2001Sb. m.j. v budovách o sedmi a více nadzemních podlažích nebo nad 22,5m, kromě bytových domů
Činnost s vysokým požárním nebezpečím je dle zák.67/2001Sb. m.j. v budovách o 15 a více nadzemních podlažích nebo nad 45m.
Citace: Mirek Karel 04.01.2008, 10:13
Každý vlastník takového domu musí mít ze zákona zpracován elaborát : "Požární posouzení objektu".
Toto platí pro druhý případ.
Mikulík:
Takže jestli jsem dobře pochopil pro náš dům o 12 patrech a výšce cca 38 m ne? Je tak?
Rozmahel Vladimír:
Doporučuji důkladně prostudovat dokumentaci k Vašemu domu. Tam mohou být další údaje přesahující rozsah této diskuse.
Mirek Karel:
Pane Rozmahel,teď jste mě nachytal,požární posouzení objektu např.12.podlaž ního panelového domu není tedy potřeba? Setkal jsem se předloni s požární techničkou od HZS Praha 4 na sídlišti v Modřanech a ta striktně požadovala výše uvedené i v panelových domech o 9.podlažích.
(poklona) Karel
Rozmahel Vladimír:
Hodnocení činností, zda se jedná o činnost bez zvýšeného nebo se zvýšeným nebo vysokým požárním zatížením řeší zák.67/2001Sb.
Těch určujících hledisek je tam více, např. složité podmínky pro zásah, atd...
Pokud činnost není vyjmenovaná v zákoně předokládá se činnost bez zvýšeného požárního nebezpečí. I pro tyto případy však platí předpisy o PO v přiměřeném rozsahu i pro bytové domy.
Zákon o PO měl velkou řadu novel, po revoluci bylo nutno jít zase na přezkoušení, " Posouzení požárního nebezpečí " bylo ve své době velkým a drahým šlágrem pro mnoho firem. Znám případ malé firmy provozující 2 neveřejné stanice nafty a jednu mazací linku, která zaplatila levných 50.000,- Potom přišla poslední novela a ta nutnost " posuza " stanovila pouze pro vysoké nebezpečí. Ti co riskovali značné pokuty a neměli zpracováno ušetřili, ti co zaplatili získali drahý památník revoluce a opět bylo nutno dokumentaci upravit. :D
Znám celou řadu obou případů.
Pokud dojde ke sporu má HZS právo rozhodnout o detailech.
Obsáhlé podrobnosti jsou ve vyhl.246/2001Sb. Obojí je volně ke stažení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana