Může koncentrace vodíku může překročit hranici výbušnosti?

<< < (2/2)

František Šohajda:
Co já mám zkušennosti s Pb aku ve zdrojích třeba pro přístoje napojené z VDO v místnosti třeba JIPu /nemocnice/ tak je tam celá baterie /12v aku na 230V/ a není tam nějak provedeno odsávání a podobné věci, projektem provedeno a ITI při kolaudaci schváleno..... tak jedna baterie pokud bude nabíjení provedeno profesionálně tak by neměl být problém... :)

Jan Alin:
Citace: František Šohajda  20.12.2007, 13:40

Je tam celá baterie /12v aku na 230V/ a není tam nějak provedeno odsávání a podobné věci, projektem provedeno a ITI při kolaudaci schváleno.

No jestli je to pravda tak tam už bych se možná i bál  :D. Je fakt že jsem už něco podobného viděl ale tam bylo značné přirozené odvětrávání a stáří na vykání ale i tam jsem se bál.

Pavel Mužík_:
Pokud si dobře vzpomínám, tak je vodík výbušný v koncentracích 4 až 96%,  ale radši se zeptat nějakého chemika. Pro dostatečnou bezpečnost (a s ohledem na odlišné místní koncentrace) se obvykle připouští asi tak 1/3 spodní meze výbušnosti coby prostor bez nebezpečí výbuchu. To by u vodíku znamenalo, že je přípustná koncentrace okolo 1% .

Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Mužík_  22.12.2007, 14:16

Pokud si dobře vzpomínám, tak je vodík výbušný v koncentracích 4 až 96%,  ale radši se zeptat nějakého chemika. Pro dostatečnou bezpečnost (a s ohledem na odlišné místní koncentrace) se obvykle připouští asi tak 1/3 spodní meze výbušnosti coby prostor bez nebezpečí výbuchu. To by u vodíku znamenalo, že je přípustná koncentrace okolo 1% .

Nevím přesně, jak je to u vodíku, ale:
Z hlediska nároků na ochranu proti výbuchu je rozhodující, aby koncentrace hořlavé látky nebezpečné výbuchem se nepřiblížila své dolní mezi výbušnosti Ld (% obj.). Za nejvyšší přípustnou mez z hlediska výbušnosti se považují hodnoty odvozené z dolní meze výbušnosti dané látky, např. dle TPG 908 02 pro propan-butan, zemní plyn je to 10 % dolní meze výbušnosti Ld (viz http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=1035 )

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana