Jak je to s přeznačováním vodičů??ochranný z/ž se musí ctít

(1/5) > >>

Kalda47:
zajímalo by mne ,  jak je to vůbec s pžeznačováním vodičů, dnes koupím kabel jiný než dříve, např.CYKY 3Bx1,5 dnes již ve stejných barvách neseženu ( dnes  CYKY 3J x 1,5 - hnědá ,  sv.modrá a z/ž )a nevím, zda mohu pro jedno čidlo s jedním kontaktem( např na  230V ) použít modrý a hnědý jako pracovní žíly kontaktu a z/ž jako ochranný je samozřejmostí. Povoluje norma volit barvy vodičů např fázových atd různé barvy, nejenom černou ,  hnědou šedou, červenou, modrou atd?? nebo dovoluje-li norma přeznačovat černý na sv.modrý a naopak???zeleno/žlutý se musí ctít, to je jasné.

Štefan Beláň:
Asi je vhodnější používat kabel 4J nebo 5J.
Použit modrý vodič jako fázový norma přímo nezakazuje, naopak v ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 v čl. 514.3.Z4. připouští za určitých podmínek a s poznámkou, že je vhodné  použít barvu černou a hnědou.

Zde je citace onoho článku.  ;)

514.3.Z4 Užití modrého vodiče pro další účely
V dalších případech, kdy není možná záměna v případě,  kdy není v místě nulový vodič může být užito modře označeného vodiče jako fázového vodiče, či vodiče pro jiné účely s výjimkou použití jakoochranného vodiče.
POZNÁMKA Toto je například v případě části světelného obvodu mezi spínačem a ovládaným zařízení.
POZNÁMKA K TÉTO NORMĚ Z hlediska zamezení nebezpečí záměny je vhodné používat vodiče označené barvami černou a hnědou, jak uvádí příloha NA.

Radim Strycharski:
To: Beláň

Nemám teď zrovna normu u sebe, ale mám takové tušení, že někde vzadu je napsáno, že v ČR se použití modrého jako fázového nepovoluje.  ??

Štefan Beláň:
TO: Strycharski

Máte pravdu, pro mnou uvedený článek platí zvláštní národní podmínky. (doh) (jednicka)
Pro úplnost uvedu citaci z přílohy ZD (normativní).

514.3.Z4 Česká republika
Užití modrého vodiče pro jiné účely než je nulový vodič nebo střední vodič není dovoleno.  :'(

PS: Nevšiml jsem si postranní čáry na levém okraji, která označuje, že je jedná o společnou modifikaci s mezinárodní normou.

Radek Kroutil:
Ale není úplně odpovězeno k úvodní otázce. Vodiče se přeznačovat smí (na obou stranách),  kromě jak jste řekl o z/ž. Ten je nedotknutelný. Nejlepší jsou na to teplem smršťovací bužírky ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana