Može byť prúdový chránič ako hl. vypínač bez predradeného ističa?
Kamil Novák:
Citace: Pavel Tesař 13.12.2007, 16:03
Předřazené jištění zajistím třeba jističem před elektroměrem ..
Sdělení OEZ :
V případě, že by nejbližší předřazené POJISTKY byly silnější než 63A, bude potřebné ještě zajistit jištění proti zkratu.
Ivo Faltus:
Pro pana Nováka, případně i další:
Pokud je In předřazeného jističe LSN nebo LSE maximálně roven nebo menší než In chrániče, jsou schopny tyto jističe zajistit přiřazenému proudovému chrániči ochranu proti zkratu do jejich vypínací schopnosti (tj. 10 nebo 6 kA - podle typu jističe) přitom je třeba vzít v úvahu podmíněnou vypínací schopnost chrániče (10 nebo 6 kA - podle typu chrániče) a to bez ohledu na velikost předřazené pojistky – viz katalog „Přístroje pro domovní rozvody“, str. B7 a B9.
Příklad:
LSN s In = 25 A a Icn = 10 kA zajistí ochranu proti zkratovému proudu proudovému chrániči s In = 25 A a více a s Inc = 10 kA do hodnoty zkratového proudu Ik“ = 10kA.
Pokud by byl za tento jistič zařazen chránič s Inc = 6 kA, byla by zajištěna ochrana do Ik“ = 6kA (v místě proudového chrániče).
Jan Alin:
Citace: Pavel Tesař 13.12.2007, 16:03
Předřazené jištění zajistím třeba jističem před elektroměrem a potom klidně použiji proudový chránič 40A/300mA /S jako hlavní vypínač .
Ano to by bylo možné a na dřevěném objektu i smysluplné ale je ten chránič hlavní vypínač nebo je použit z jiného důvodu?.
Rozvaděče do In běžně vyráběných a používaných chráničů hlavní vypínač mít nemusí. Jak už jsem říkal, určitě lze najít případ kde takto chránič lze použít ale smysluplných případů bude málo už z toho důvodu že vypínač je levnější než chránič.
Miloslav Dunda:
Pane Alin, chrániče se vyrábějí i na 40 a více ampér. Vypínače nemusí být do 25A.
Jan Alin:
Citace: Miloslav Dunda 15.12.2007, 21:30
Pane Alin, chrániče se vyrábějí i na 40 a více ampér. Vypínače nemusí být do 25A.
Toho jsem si vědom (a bohužel jsem se s tím i setkal viz moje zapadlá otázka čím změřit chránič 30mA v soustavě 690V :( , řešení nenalezeno) ale při vyšších proudových hodnotách řešení s chráničem opravdu postrádá smysl a tak jsem i svůj příspěvek myslel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana