Jak mám připojit ventilátor do koupelny?
sonic26:
Zakoupil jsem elektrický ventilátor do koupelny a řeším jak jej připojit.
Moje idea je připojit je na centrální tlačítko odsávání v paneláku.
Na vypínači jsou tři vodiče - černý (kde je trvale 230 V), modrý (tam je 230 V cca 1 minutu po sepnutí) a žlutozelený.
Takže jsem myslel, že ventilátor připojím na ten modrý a žlutozelený.
To funguje jak má, tedy v okamžiku kdy sepnu tlačítko centrálního odsávání ventilátor běží spolu s tím odsáváním.
Docela mě ale zarazilo, že mezi modrým a žlutozeleným je trvale napětí 60V, což samo o sobě ventilátorek neroztočí, ale nevadí to tomu motorku ve ventilátoru?
Nemůže se spálit, vyhořet nebo tak něco?
Fuk Tomáš:
Spíše brzo zrušíte ovládací obvody toho centrálního odsávání paneláku.
Jaroslav Hasala:
Na ten spínač není možné nic připojovat. Spínač ovládá centrální ventilátor na střeše budovy.
Radek Kroutil:
Na ty drátky se vypr.něte. Kupte si zpožďovací relátko pod vypínač. Každé relátko má na sobě vytištěný návod na zapojení i nastavení.
Á až teď jsem si to přečetl pořádně. Myslel jsem, že máte novou instalaci... Ne jenom výměnu ventilátoru... :o
sonic26:
Citace: Jaroslav Hasala 30.11.2007, 15:56
Na ten spínač není možné nic připojovat. Spínač ovládá centrální ventilátor na střeše budovy.
Ja to samozřejmně nechci řripojovat přímo na ten vypínač, ale do krabice, která je ve stoupačce. To, že spíná centrální ventilátor na střeše také vím - to je v pořádku, ať si ho spíná. Samozřejmě chápu, že poběží oba najednou - ale vadí to něčemu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana