Splňuje 24V vánoční řetěz zásady bezpečnosti ?

(1/2) > >>

Radek Hahn:
Vánoční osvětlení (žárovky 24V + LEDřetěž) jsou umístěny na kovové konstrukci a jsou napájeny ze zdroje bezpečného napětí 24VAC.
Konstrukce je umístěna ve venkovním prostředí.
Neživé kovové části NEJSOU spojeny s žádným ochranným vodičem (aby byly dodrženy zásady SELV).
Nejsou ani zvlášť zeměny, i když konstrukce je přišroubována do betonové patky v zemi.
Splňuje takto provedené zařízení zásady bezpečnosti ?

Jiří Fuksa:
To: Radek Hahn
A jestli jsou určeny pro venkovní prostředí a jestli jsou instalovány v souladu s návodem výrobce, tak pravděpodobně ano.
Mimochodem, Vámi uváděné osvětlení má neživé části?

Radek Hahn:
Osvětlení jako takové neživé části nemá - myslel jsem tím kovovou konstrukci, ve které je osvětlení namontováno. LED řetěz je tovární výroby s příslušným krytím, žárovkové osvětlení je "doděláno" svépomocí (samozřejmě ve snaze určité krytí zajistit)
   Jde mi o to, zda při použití napětí 24VAC ve venkovním prostředí, je třeba myslet na nějakou další ochranu, nebo úroveň 24VAC zajišťuje bezpečný provoz.

Petr Doležal:
Také můžete m.j. posoudit, zda zařízení, jeho obsluha a dostupnost laikům náhodou nevyhoví níže uvedenému:
" Z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem se dle změny Z2 ČSN 33 2000-3 jedná o prostor pouze nebezpečný a nikoliv velmi nebezpečný, s trvalým dotykovým napětím max 50 V "

Radek Hahn:
Pokud je venkovní prostředí "pouze" nebezpečné, pak asi není co řešit.
 Nemohl jsem totiž nikde najít, jak je definováno venkovní prostředí - někde jsem našel definici: Aktivní složité + ještě nějaký číselný index...,  ale nic víc.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana