Je nutné chraniť prepäťovou ochranou v mieste pripojenia ...?

(1/3) > >>

Marián Pazdič:
Je nutné chraniť prepäťovou ochranou v mieste pripojenia kábelový vývod (CYKY 3Cx1,5, dlžka 35m, odber 200W, prúdový chranič) na uzemnený kovový stožiar ak je vývod ukončený  cca 10m pod vrcholom stožiara?

Viktor Klemon:
Z prevádzkového hladiska: prepäťovka sa s chráničom príliš nerada, pri búrkach alebo väčších špičkách v sieti môže vypínať chránič.

Radek Kroutil:
Zatím jsem v žádné normě nevyčetl o nutnosti použití přepěťových ochran. Jsou to pouze zvýšené ochrany dle požadavků investora. Kolegové mě možná vyvedou z omylu. Proto prosím, pokud je to někde uvedeno o číslo normy

Štefan Beláň:
TO: Kroutil

Nebudu se vyjadřovat z hlediska legislativních předpisů (zákony, vyhlášky, NV).  (no)

Co se týče norem, tak základní ustanovení je v ČSN 33 2000-1, čl. 131.6 a dále ČSN 33 2000-4-443 ed. 2.,  a pochopitelně normy pro ochranu před bleskem ČSN EN 62305   :)

Radek Kroutil:
Tak jsem se začetl do norem a dle ČSN 332000-1 čl. 131.6.2 si myslím, že požadavek uspokojuje proudový chránič. ČSN 332000-4-443 ed.2 je to dle určení prostředí (AQ1) a dále se zde píše: Je nutné, aby se pozornost věnovala přepětím, která se mohou vyskytnout na začátku instalace :-\. Tady se jedná o kabelový vývod. A EN 62305 bohužel ještě nemám, tak to nemohu posoudit :'(.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana