Je lepší průtokový ohřívač vody než boiler?

<< < (8/9) > >>

Václav Třetí:
Záleží na místě a čase elektrifikace.

V okresech Praha-západ, Beroun a Benešov bývalo v 70. a 80. létech problém získat povolení na větší hlavní jistič pro chaty a chalupy nejen v koloniích, ale i uprostřed obce. Zastaralé rozvody a slabé DT nechtěl nikdo rekonstruovat kvůli chatařům, trvale bydlícím bylo třeba elektriku zajistit, tak se muselo šetřit.

Nebylo nic divného, že hlavní jističe povolené v té době byly 1x10A nebo 3x10A, když byla domácí vodárna. Pamatuji extrém, kdy v jedné obci byla poslední ulice na konci vsi, na jedné straně řada RD, kde byly hlavní jističe 3x15 až 20A (tehdy obvyklé) a naproti několik chat, kde všechny až na jednu dostaly 1x6A a byli rádi. Ta poslední měla 3x10A jen díky tomu, že majitel byl z oboru a měl jakési známé na RZ.

Pokud majitelé včas po revoluci nezareagovali, tak měli smůlu a dost si za rezervovaný příkon připlatili.

A ještě perlička na závěr. V 60. létech nebyla vůbec vůle vyhovět chatřům při elektrifikaci, pamatuji jednoho technika RZ, který nepovoloval přípojky na chaty se slovy, že by přišli o "zálesáckou romantiku" .

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Rozvodak  10.06.2019, 05:56

Protože většina chat a chalup, mimo zahrádkářské kolonie, má dostatečný 3f. příkon.

Nojo, Pražák.  ;D

My Krušnohorci jsme často rádi za 1x16A. Jsou oblasti, kam se elektřina ještě nedostala.

David Hruda:
Průtokový ohřívač určitě nedoporučuji.
Pokud se jedná o chatu (chalupu) s běžným užíváním, volil bych malý boiler. Mám dobrou zkušenost s 20 l Dražice. Ohřátý je za dvacet minut, na sprchu pro dva lidi stačí a než se utřou a obleknou, už je zase ohřátý.
Viděl jsem chatu s nekvalitní vodou, která za týden stání v nádobě zasmrádla a musela se vypustit. Čím miň vody, tím lépe.

Vladimir Thér:
já jsem zas pro kombinaci,mám boiler na noční sazbu v serii před prutokovým ohřívačem 26KW ,takže dohřívá jen zbytek do nastavene teploty u mě 39 st.,mám Clage a teplota nekolisa ,prutokáč si upraví průtok aby neklesla teplota když mi nestíha  muj prutok a nastavenou teplotu

Václav Třetí:
Takový drobeček 26kW, t.j. 3 x 38A ,  to se vyplatí. Jakou hodnotu má hlavní jistič?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana