Je lišta, na které je vodivě upevněna ochranná svorkovnice neživá část nebo ne?

<< < (4/5) > >>

Kamil Novák:
TO Hasala :
Jsem naprosto stejného názoru.  (jednicka)

Jen pro doplnění - pokud má rozvaděč vodivý rám a je označen značkou II.tř.,  tak jsou DIN lišty a podobné upevňovací součásti uchyceny k rámu pomocí izolačních distančních držáků.

Jan Alin:
Citace: Jaroslav Hasala  25.11.2007, 11:02

Podle mě je to na uvedeném příkladu špatně, PE vodiče by měly být uloženy izolovaně, podobně jako N sběrnice.

Zrovna v tomto případě bych to asi nekomplikoval, ona vlastně izolovaně uložená je. Představte si že ta šína je z Cu má v sobě díry se závitem a v ní šroubky, pak je to klasická PE přípojnice jaká se používá běžně. Takže když prohlásím celou tu šínu za přípojnici PE tak jsem dodržel i normu a že jsem na ni vytvořil svorky trochu jiným způsobem ? No a na ní je izolovaně upevněná svorkovnice N což také není nikde zakázané. Co se týká bezpečnosti nevidím nikde žádné riziko.

zerotest:
To Štefan Beláň,
škoda, že jste nenapsal s kterou částí nesouhlasíte.
1.Tedy je li rozvaděč označen z venkovní strany dvojitým čtvercem nebo zař. třídy II znamená to, že to platí pro vnější stranu rozvaděče a zároveň nás to informuje o tom co můžeme a nemůžeme s tímto rozvaděčem dělat /dáme li kovové šrouby, chladič... skrz vnější kryt, tak se již nejedná o zařízení tř. II/
2.pokud dám do rozvaděče neživé vodivé části, tak mám povinnost je spojit se stejnou ochrannou soustavou /PE, PEN/ a to i tehdy jeli rozvaděč z venku označen tř.II, to neplatí pokud charakter neživé části splňuje podmínky zař. třídy II/označení, dvojitá izolace.../.
Záměrně jsem se ptal na tu DIN lištu a její spojení s ochranným vodičem. Prošetřoval jsem proč se na neživé části vestavného topení /20W pro temperování rozvaděče/ zařízení třídy II objevilo napětí. Zjištěno bylo, že napětí pocházelo z  vodiče s poškozenou izolací, který procházel pod lištou. Proto soudím, že i lišta u které jsou zařízení jen se základní izolací musí být spojena s ochrannou soustavou. 

Kamil Novák:
Další ukázka toho, že snaživý osel je horší než třídní nepřítel.
Tento rozvaděč je samozřejmě označen jako II.tř.

František Šohajda:
Citace: Kamil Novák  05.05.2012, 22:29

Další ukázka toho, že snaživý osel je horší než třídní nepřítel.
Tento rozvaděč je samozřejmě označen jako II.tř.

A to jsem tady četl, že by revize měla jen nahradit nějaká měření od montážní firmy ?
Tak to si nedovedu představit...... ze své praxe....Navrh ují to nějaké cechy, sdružení ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana