Je lišta, na které je vodivě upevněna ochranná svorkovnice neživá část nebo ne?

<< < (3/5) > >>

Jan Alin:
Pak bych řízení o označení za tř.II prohlásil za zmatečné  :D. Každopádně bych lištu v tomto rozvaděči v tomto případě považoval za neživou část. Zvlášť když už je tak hezky spojena s ochranným obvodem.

zerotest:
Lišta vodivě spojená se sběrnou je podle mě neživá část, která je spojená s ochranným vodičem.
Je ovšem otázka jestli by třeba neměla být sběrnice PE izolovaně a následně spojená s lištou.
V daném případě bych to neviděl jako problém.
Sběrna N je dostatečně odizolována, takže nežádoucí spojení N a PE nehrozí.

Mě by spíše zajímal váš názor na to zda by měla či neměla být s ochranným vodičem spojena i lišta DIN.

Štefan Beláň:
TO: zerotest

Tak to vím naprosto jistě, že určitě ne! (jednicka)

Kamil Novák:
Citace: zerotest  24.11.2007, 21:18

Mě by spíše zajímal váš názor na to zda by měla či neměla být s ochranným vodičem spojena i lišta DIN.

V rozvaděči, označeném jako II.tř.,  je to nepřípustné.

Jaroslav Hasala:
Pokud je rozvaděč tř. I (kovový) všechny jeho kovové části (rám, nosné DIN lišty pod.) musí být spojené s ochranným vodičem.
Jedinou vyjímkou jsou dveře (v ČR),  ale jen pokud na na nich není žádný přístroj.
Pokud je rozvaděč ve tř. II (plastový) vnitřní kovové díly (nosné lišty) se k ochrannému vodiči nepřipojují.
Podle mě je to na uvedeném příkladu špatně, PE vodiče by měly být uloženy izolovaně, podobně jako N sběrnice.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana