Mohou být světle modré vodiče označeny jako L1?
Petr Doležal:
A já přidám můj problém.
Jaký je rozdíl mezi 380V.3N a 380V.2N, když oba příslušné obrázky zapojení jsou stejné ?
Merick Kir:
To: Viktor Klemon
Ano máte pravdu. Navíc termín porušení normy je zavádějící, řekněme, že nedodržení normy bude lepší. Vzhledem k tomu, že norma je technické doporučení, tak opravdu se tady reší problém, který tu není.
Pokud je tazatel opravdu neodborník, pak asi bude lepší, když to nebude řešit sám. Ale zmiňuje ČSN, pak je to minimálně neodborník snaživý :-)
Štefan Beláň:
Citace: ALCR 22.11.2007, 23:20
Podle mého názoru světle modrý vodič se nesmí(nemá) použit pro jiné účely než vodič nulový, nebo střední
ČSN 33 2000-5-51(2006) čl. 514.3 v ČR užití modrého vodiče pro jiné účely než je nulový, nebo střední není dovoleno.
TO:ALCR
Nevím odkud čerpáte informace, ale z norem určitě ne! (!)
To co uvádíte v čl. 514.3 není. (no)
Uvedu vám přesnou citaci z normy ČSN 33 2000-5-51 ed. 2,
514.3.Z4 Užití modrého vodiče pro další účely
"V dalších případech, kdy není možná záměna v případě, kdy není v místě nulový vodič může být užito modře označeného vodiče jako fázového vodiče, či vodiče pro jiné účely s výjimkou použití jako ochranného vodiče."
PS: Jinak máte pravdu, že je to v rozporu se zvláštními národními doplňky uvedenými v příloze ZD. (doh):-\ :'(
Opět se naši "normotvůrci" vyznamenali - možná už je ale připravená změna? >:(
Štefan Beláň:
Citace: Petr Doležal 23.11.2007, 08:18
A já přidám můj problém.
Jaký je rozdíl mezi 380V.3N a 380V.2N, když oba příslušné obrázky zapojení jsou stejné ?
TO: Doležal
Předpokládám, že se jedná pouze o rozlišení dvou-fázové a tří-fázové sítě. :-\
Josef Nosek:
ČSN 33 2000-5-51 ed.2 - Příloha ZD (normativní)
čl.514.3.Z4 Česká republika:
Užití modrého vodiče pro jiné účely než je nulový vodič nebo střední vodič není dovoleno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana