Mohou být světle modré vodiče označeny jako L1?

(1/7) > >>

Anonym:
1. Je na přiložených obrázcích vše v pořádku?
Jde mi především o zapojení označené výrobcem jako 230V.3, kde jsou světle modré vodiče označeny jako L1!

Jedná se o návod k připojení varné desky od firmy Fagor.
Myslím, že je zde porušena norma ČSN 33 0165 (ČSN IEC 446).
Vím, že normy ČSN nejsou závazné a výrobci se jimi tedy nemusí řídit.
2. Na co Český normalizační institut normy vydává, když se nemusí dodržovat?

3. Co se tedy stane, když desku připojím podle alfanumerickéh o značení vodičů z návodu a na světle modrý vodič označený L1 připojím fázi?

J.Kotrch

Miloslav Dunda:
Možná se jedná o schémata pro různé země ale není to na schématu uvedeno. Italové jeden čas (nevím zda ještě) používali modrý vodič jako fázový. 

Viktor Klemon:
No okrem iného doska pravdepodobne zhorí, to zapojenie kde je značené L na modrý platí pre medzifázové napätie 230 V a to u nás (CZ a SK ) nie je.
(ale bývalo)

Jirka Š. Svejkovský:
No, já to vidím tak, že jsou plotýnky zapojeny ve dvou skupinách:
1. tm. modrá + hnědá
2. sv. modrá + rudá.
Varianty ukazují na zapojení pro 1x230V, 2x230V což je totéž jako 1x400V + N a 3x230V.
Z hlediska ČSN je střední vodič pracovní, proto uvedené zapojení přímo v rozporu s normou nejsou.
Viz odstavec: Vnitřní spoje elektrických předmětů a zařízení
http://elektrika.cz/data/clanky/barvy3030902/view

Štefan Beláň:
Vyobrazené zapojení je naprosto v pořádku a v souladu s normami.

Použití  modrého vodiče jako fáze je povoleno v sítích kde se nepoužívá a nevyskytuje střední vodič. A to je právě uvedená síť 3x220V (zapojení trafa je do trojúhelníku). 8)

Pokud je mi známo, tak se u nás v ČR taková síť běžně nepoužívá a toto zapojení je uvedeno pro cizí země, kam se výrobky vyváží. ;)

TO: Anonym

Uvádím zde citaci z normy ČSN EN 60446 (33 0165) část z čl. 3.2.2:
"Pokud se neutrální nebo střední vodič v systému nevyskytuje, může být vodič označený v celém systému světle modrou barvou požit také pro jiné účely, s výjimkou použití jako ochranný vodič."

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana