Ako uzemnenie bodu rozpojenia TN-C na TS-S v byte?
Jana Nová:
Je to přesně jako všechna podobná témata zde - jasného vysvětlení
se nikdo nedočká,jeden je pro CY10,druhý jen při rekonstrukci,třetí
by jej nedal do starých instalací atd. Je to proto,protože v tom milionu norem a zejména jejich provázanosti se nikdo pořádně nevyzná ( ani to nejde,protože norma na vše nepamatuje a někdo musí někdy použít dokonce mozek),a tak takováto témata jdou do ztracena resp.to moderátor
utne, když vidí,že to nikam nevede. A měl by to vyřešit projektant - jenže ten je na tom úplně stejně. Proto je praxe od té teorie tak odlišná a troufnu si tvrdit,že v 90% rekonstrukcí bytů žádné přizemnění bytové
rozvodnice nebude (narozdíl od třeba pospojování,které běžní elektrikáři
alespoň v koupelně udělají).
Otakar Dosbaba:
Principy vyrovnání potenciálů, vedení poruchového proudu a "pojištění" vodiče PEN dalším zelenožlutým drátem nám problémy nedělá, v tom ani celkem hokej není. Spíše nám malinko uniká, na co se vlastně ptáte. Původní dotaz byl směrován na rozvaděč a bod TN-C-S. Proč se sem dostaly ty zásuvky?
XL:
Původní dotaz byl na bod rozdělení TN-C na TN-S v bytě ve 2. patře před chráničem perličkové vany (ty mají odběr obvykle 0,75 - 1,5kW, pokud nejsou instalována přídavná čerpadla nebo přitápění). RE je ve sklepě.
Otakar Dosbaba:
Měl jsem zato, že rozvody v bytě jsou nové, tedy v TN-S, zatímco zbytek objektu, pivnice v 1. patře a pochopitelně RE je v TN-C. Nějak mi ta perličková vana ve staré, nerekonstruova né koupelně nešla dohromady. Pokud to tedy lze, tak bych vodič HOP přivedl do krabice KO 100, kde bych na EPS (ekvipotenciáln í svorkovnici) provedl pospojování trubek a PEN vodičů v dosahu koupelny. Do EPS se CY 10 z HOP již dá zapojit. Krabici bych umístil někde skrytě, avšak přístupně - např. za pračku.
Miloslav Dunda:
S tím průřezem co je zde diskuze se jedná se o záměnu hlavního pospojování a místního pospojování. Hlavní pospojování se provádí vodičem o stejném průřezu jako je přívod. nejméně však 6mm a max. 25mm. U místního pokud je chráněno proti mechanickému pospojení stačí 2,5. (Průšvih je, že u nových norem ed.2 mám pocit že to max. 25mm vypadlo. Ale nevím přesně, doma nemám normy, v práci nemám internet. nemohu to tedy normou a článkem doložit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana