Proudovy chranic - primotopy a vibracni cerpadlo ve vrtu

<< < (3/3)

Jarmil Erik:
 (poklona)  za vycerpavajici odpoved. To mi staci. Bude tam 3 x 4-polovy chranic.

Jeste bych mel otazku k te instalaci primotopu. Chtel bych realizovat dva okruhy vzhledem umisteni rozvadece v byte. Kazdy okruh bude mit svuj stykac. Jeden bude zatizen 10 kW a druhy 4 kW. Mohu vytvorit kazdy okruh pomoci 5-ti ziloveho kabelu a z nej rozfazovat jednotlive primotopy (odbocky v mistnostech)? V tom pripade by musel N vodic v kabelu prenest soucet proudu z jednotlivych primotopu. Nebo musi mit kazdy primotop samostatny kabel? Pokud je moje uvaha spravna, tak souctem prikonu, respektive proudu protekajicich jednotlivymi primotopy napojenych na kabelu s ohledem na N vodic urcim prurez potrebneho kabelu. V pripade okruhu na 10 kW jsem to spocital na cyky 5Bx4. Mam pravdu?
 (poklona)  za odpoved.

Štefan Beláň:
TO: Erik

Nemáte pravdu.  (no)
Při rovnoměrném zatížení jednotlivých obvodů (fází) nepoteče vodičem N žádný proud.
Součet proudů ve vodiči N by nastal pouze v případě, že byste napojit 3fázový (4pólový) chránič a kabel 5x2,5 mm2 na jednu fázi, a to je jaksi absurdní - proč?  ::)

Pro napojení dvou nebo tří stejných 1fázových obvodů je jistě možné použít kabel 5x2,5 mm2 (sdružený obvod), ale musíte použít 2-3 jednofázové jističe napojené na různé fáze a zařadit do obvodu jeden společný spínací prvek vypínající všechny 2-3 obvody.  ;)

PS: Toto řešení je opravdu již pro profesionální elektrikáře s určitou prací.  :o

Jarmil Erik:
Takze jestli jsem tomu Vasemu vykladu porozumel spravne, uvedu priklad zapojeni.

4 polovy chranic -> na kazde fazi 1F 16A jistic -> spolecny 3F stykac -> kabel 5x2,5 mm2. Z kabelu postupne v prvni mistnosti pripojim na prvni fazi a N vodic 2000kW primotop, ve druhe mistnosti na druhou fazi a N vodic druhy a ve treti mistnosti na treti fazi a N vodic treti. Proudy se tedy nesectou a tim padem bude stacit 5x2,5 mm2. Je to tak?

Jarmil Erik:
Takze dnes jsem k vyse uvedenemu provedl praktickou zkousku.

Na kabel 5x2,5 mm2 zapojeny prez 4-polovy chranic jsem pripojil tri jednofazove odporove zateze (na kazdou fazi zvlast),  kazda o prikonu 1000W. Zatez byla vzdy zapojena na fazi a spolecny N vodic. Meril jsem proud protekajici N vodicem klestovym ampermetrem. Pri sepnuti prvni zateze, tekl proud v N cca 4,5A. Po pripojeni druhe faze (zateze),  se proud v N nepatrne zmensil, cca 4,3A. Po pripojeni treti faze, proud v N zanikl, respektive ampermetr ukazoval 0,1 A. Zkousel jsem poradi fazi ruzne kombinovat, vysledek vzdy stejny. V okamziku sepnuti vsech tri fazi - vodicem N netece zadny proud.

Dalsi zkousku jsem provedl z ruznym prikonem zatezi. Na prvni fazi jsem pripojil 2000W, na druhou 1500W a na treti 1000W. Postup jsem opakoval, ovsem vysledky mereni byly jiz trochu jine. Asice: zapnuta prvni faze - proud N vodicem cca 9A, zapnuta prvni a druha faze - proud N vodicem cca 9A, zapnute vsechny tri faze - proud N cca 4,5A. Opet jsem to ruzne kombinoval, vzdy se stejnym vysledkem.

Takze, pro mne dulezite zjisteni. Proudy se nescitaji, nikdy netece N vodicem vetsi proud, nez proud odpovidajici nejvetsi zatezi. Pri sepnuti vsech fazi, proud znatelne v N oslabuje, pri rovnomernem zatizeni vsech tri fazi dokonce netece zadny. Doufam, ze jsem to vysvetlil srozumitelne.

Sypu si popel na hlavu, ponevadz to neni zadny objev a jiste to je ve vseobecnem povedomi. Me to vsak nejak uniklo. Asi jsem ve skole v minulem tisicileti nedaval pozor.

Vzhledem ke zjistenym skutecnostem si troufam tvrdit, ze muzu kabel 5x2,5 mm2 CYKY (s ohledem na proud v N vodici) zatizit jednofazove 3000W primotopem (v souctu) pri jisteni 16A jisticem kazde faze zvlast.

Petr Doležal:
Citace: Jarmil Erik  21.11.2007, 20:41

....Takze dnes jsem k vyse uvedenemu provedl praktickou zkousku.....
....Sypu si popel na hlavu, ponevadz to neni zadny objev a jiste to je ve vseobecnem povedomi. Me to vsak nejak uniklo. Asi jsem ve skole v minulem tisicileti nedaval pozor.....

Je hezké, když hlava něco nebere, přesvědčit se praktickou zkouškou. (jednicka)
Ale nic si z toho nedělejte, úvaha o falešném sčítání proudů v N tady padla mnohokrát (např. 3f vývod k neexistujícímu sporáku použit pro dodatečné rozdělení na 1f obvody). Pro úplnost budiž řečeno, že nepředpokládám e diametrálně různé účiníky v jednotlivých fázích.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana