Není na závadu jistit sklokeramickou varnou desku třemi jednotlivými jističi?

<< < (2/5) > >>

Jirka Š.:
Já mám sklokeramiku bez společné elektroniky (tři různé obvody se samostatnou regulací),  před ní na zdi 3f vypínač (ABB tango) a jištění třemi 1f jističi. Zapojoval to elektrikář a má to revizi.

Šlezingr Jan:
A co když tam budou místo tří jističů tři válcové pojistky?

Otakar Dosbaba:
Pořád je to jen a jen o tom, aby se nemohlo stát, že kdosi dostane pecku od kabelu, který "přeci před tím, dopr...,  vypnul!" Jednou pákou je to jistější, třemi samostatnými to však nemusí být. Přehlédnout se dá ledacos, nápisy nad sdruženými jističi mohou být po letech nečitelné a tak se nemusí hrábnout zrovna na celou odpovídající trojici, nýbrž o jeden vzad či vpřed. Tam, kde je opravdu výhodné jistit vedení po částech, je třeba vřadit ještě třífázový spínač pro jednoznačné servisní odpojení. ...Mám rád velké, kapánek předimenzované rozvodnice...  :) ;)

Otakar Dosbaba:
Jen mě tak napadá, proč ještě někoho nenapadlo vyrobit 3p jistič, kde vybavení neindikuje páčka, nýbrž štítek. Jasně, teď je to problém, standarty a zvyklosti s pákou dole jsou již železná košile. Ale vzpomínám na možnost jednotlivých IJVéček, které se daly spojit společným třmenem, avšak výpadek indikoval vystouplý čudlík. Takto šlo vypnout jednou pákou vše, zatímco vybavit mohla jen jedna z fází. U soustavy osvětlení, napájeného sdruženým vedením, to bylo dobré.

Petr Doležal:
To Šlezinger:  ;)
Ano, pokud vám nebude vadit, že pojistka při výměnách něco stojí.
3f pojistkovým odpínačem spojíte oba fakty dohromady: jednofázové jištění (pokud na něm trváte a deska to umožňuje) i trojpólové vypínání sdružených obvodů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana