Je předepsáno, jak se číslují rozvaděče?
Martin Šedivý:
Máte pravdu, je to trochu chaos, ale pokud je k disposici proj. dokumentace, což většinou nebývá, není s tím problém. Jako příklad: RS- rozv. světelný, ale i stoupačkový, společných prostor atd.
Jirka Š. Svejkovský:
Ano, systém značení KKS je kouzelný. rozvaděč A1BLB je skutečně rozvaděč 0,4kV~ na dozorně bloku A1 (mimochodem, v místosti J1UCA20 R_011A). Sám v tom občas dost plavu.
Jinak, je snaha přejít na značení dle ČSN EN 61 346 "Průmyslové systémy, instalace a zařízení a průmyslové produkty - Zásady strukturování a referenční označování". Označení jednotlivých prvků je rozděleno do bloků Celek/Funkce/Umístění/Přístroj/Referenční označení. Pokud vím, ČEZ takto začal označovat zařízení při rekonstrukci vodních elektráren.
Já osobně to vidím takto:
1) Provoz o malém rozsahu: pojmenujte si rozvaděče, jak vám to vyhovuje. Já používám systém RH - hlavní, RM - motorový, RS - světla,zásuvky atd.
2) Provoz kde je nějaká zvyklost - podřídím se.
3) Nový provoz, kde chtějí soulad s ČSN nebo KKS - hodně štěstí 8).
Lubomír Roubal:
Ono říct: "vypněte BLBa má taky něco do sebe" :)
Co třeba dát rozvaděči krátký R4.6 a dlouhý název R4.6-D2, což by znamenalo podružný rozvaděč č.6, napájený z rozvaděče č.4 v druhém podlaží (1. patře) budovy D. Odkazovalo by se na něj R4.6 a tam kde je potřeba uvést celý název v závorce.
Pokud jde o RS, RM, RH, jak je to u elektroměrovéh o rozvaděče, RE?
Podobný systém by se mohl vyskytnout u označení kabelů mezi rozvaděči: R4.6:12.L1 (kabel vede do rozvaděče 4.6, má číslo 12 a jde o druhou fázi). Ovšem předpokládám, že označování kabelů už předepsáno je, asi nás to i kdysi učili ve škole.
Jirka Š. Svejkovský:
RE - rozvaděč elektroměrový, RP - rozvaděč podružný.
Číslování:
1) Málo rozvaděčů - RS1, RS2 ...
2) Složitější rozvody, číslovat např. podle pater: 2-RS1 - první rozvaděč v 2. NP.
Kabely se obecně značí W. Může (ale nemusí) následovat písmeno WL - silový, WS - ovládací. Alespoň podle starší zvyklosti. Pokud máte očíslované vývody nebo okruhy, je vhodné označit kabel stejným číslem. Například: vývod č. 11: WL11 - silový, WL11.1 a WL11.2 dva ovládací.
V systému dle ČSN nebo KKS je to podobné, i když dost striktně dané.
Znovu opakuji, jedná se o značení dle zvyklostí, ne dle ČSN. Myslím, že nikdo nebude v tomto případě trvat na znění normy, pokud bude označení provedeno alespoň trošku logicky. Navržené "Pepa", "Franta" už by určité potíže způsobit mohlo :))
zerotest:
Vážení, značení rozvaděčů je důležité, ale nedůležitější je když se dělají změny a dostavby dodržet původní značení a to nejen rozvaděčů.
Nedávno jsem prováděl revizi na dvou administrativn ích budovách a zjistil jsem, že část je popsána se systémem popisu jednotlivých podlaží S-1P-2P-3P-4P-5P a část 1PP-1NP-2NP-3NP-4NP-5NP-6NP. A popis v rozvaděči pokud byl, tak vypadal: klimatizace 2p - a skutečně se nacházela někdy v 1 a někdy ve 2 patře. (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana