Je předepsáno, jak se číslují rozvaděče?

(1/6) > >>

Lubomír Roubal:
Je někde dáno, jakým způsobem číslovat (označovat) jednotlivé rozvaděče? Nebo je to jen na libovůli projektanta, či zadavatele. Například 1,2,3.../R1, R2, R3.../A,B,C.../K1.1,K1.2,K2.1... nebo třeba Pepík, Karel, Adam? "Okruh osvětlení strojů přízemí se vypíná v rozvaděči Karel". Vím, vypadá to divně, ale tuto otázku myslím zcela vážně a nevím jestli ji nějaká norma řeší.

Budu vděčný za konkrétní odpovědi, odkazy na projektanta nepotřebuji.

Pavel Ryšavý:
Velké firmy mají obvykle svůj systém označování, nejen rozvaděčů.
Pokud vím tak žádný předpis toto neřeší.
Čili je to tak trochu na dohodě projektanta a provozovatele a místních zvyklostech.
RS - rozvaděč světelný
RVO - rozvaděč veřejného osvětlení
a podobně

To, že má rozvaděč na dveřích poďobaný lak sice evokuje označení Beruška, ale namyslím si, že je to ideál. To že pro vás je to snáze zapamatovateln é neznamená že se v tom po vás ještě někdo vyzná.  :) ;) :D

Hynek Bureš:
Je to dáno normou (za boha ji právě teď nemůžu najít). Ale jelikož normy nejsou závazné, označují si projektanti často rozvaděče a jejich vývody v jednodušších případech po svém (jako já),  pakliže zadavatel nepožaduje jinak. Nebo se ve stávajících objektech chytáme zaběhnutého značení. Čili označení určuje projektant.
Pepik, Karel apod. se mi moc líbí, kdyby se chodby nebo podlaží v objektech pojmenovaly jako ulice a rozvaděče dle slavných osobností elektrotechnic ích :D 8) Takže třeba Křižíkův (nebo Křížův) rozvaděč na Žižkově chodbě :P v něm by mohl být Hudečkův hlavní jistič a Hájkův svodič bleskových proudů ;) A nějaký úplně maličký vypínač bych možná pojmenoval po sobě... :D

Pavel Ryšavý:
Bureš: Tu normu, na kterou si taky nemůžu vzpomenout, nám - pokud si to s něčím nepletu - zrušili.
Ale ze setrvačnosti to pořád jede

Lubomír Roubal:
to Hynek Bureš:
Křižíkův rozvaděč na Žižkově chodbě, to se mi líbí   ;D  ;D  ;D velmi pěkné

U označování serverů v počítačových sítích se takovéto veselé názvy používají už dávno. Já jsem měl na mysli spíš jednodušší značení, ze kterého by vyplývalo na jakém je rovaděč patře, ve které budově a tak (D4.2).

Ta osobní jména jsem myslel spíš jako extrémní příklad, ačkoliv sdělení "to bude Hudečkův jistič v Křižíkově rozvaděči na Hájkově chodbě" má něco do sebe  :) Je to lepší než: "v Roubalově lampě, zase praskla žárovka" a to raději nemluvím o vyhořelém rozvaděči K. Gotwalda  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana