Podle které normy revidovat jednoduché montážní stoly?
Tomáš Gorný:
Do dokumentace bych se mrknul, už mě to napadlo, problém je v tom, že žádná není :(... Stůl jako takový byl dovezen jako celek, a elektriku na něj navrhnul nějaký technik z provozu :(, ani žádné schéma nic podobného nemají k dodání. Ještě se zkusím podívat na normy uvedené u odpovědi p. Běláně ale jinak dám na váš názor a zahrnu to do pojmu spotřebiče (prodlužovací přívod).
Rozmahel Vladimír:
Doporučil bych stůl zvážit, mohl by mít nad 18 kg, potom by to mohl být pojízdný, převozný prostředek dle ČSN 33 1500 a požadavek E2A.
Jaroslav Hasala:
Osobně bych to revidoval podle ČSN 33 1610 jako spotřebič nebo prodlužovací šňůru, bez ohledu na to kolik to váží ...
Charakter použití je tomu nejbližší.
Vycházím hlavně z toho, že je to kolečkách ...
Konkrétně s tou váhou 18 kg mi to připadá od našich normotvůrců dost nešťastné. Je spousta věcí, které jsou těžší než 18 kg a přesto mi jejich zařazení mezi spotřebiče připadá vhodnější. Namátkou třeba CRT monitory, větší tiskárny, kopírky ... Ale třeba i lednice, mrazáky ...
Podle mého vnímání světa by v podstatě všechno, co se strká do zásuvky 230V, mělo být považováno za spotřebič nebo prodlužovací šňůru a mělo by se to revidovat podle ČSN 33 1610.
Ale v podstatě je jedno, jak se to zařadí, důležité je, aby to bylo vůbec nějak revidované a aby jste to byl schopen obhájit při případné kontrole ... ;)
BTW Kolegové RT, podle čeho revidujete např. lednici ?
Zahrnete ji do revize pevné instalace ?
Jan Doležálek:
Já bych ještě doplnil, že stůl je ze tří zásuvkových okruhů s třemi samostatnými přívody na něž je napojen i světelný okruh (dle výrobce 16A) a je zcela jistě těžší než 18kg....
Jaroslav Jonáš:
Montážní nebo laboratorní stůl s instalovanými zásuvkami a osvětlením bych posuzoval podle normy ČSN 33 2000-7-713 "Nábytek". Nehledal bych v tom ani spotřebič, ani prodlužovacií přívod podle ČSN 33 1610;
K panu Hasalovi:
V čem vidíte problém při revizi lednice ? Ano, váží víc než 18 kg a jedná se o spotřebič nepřenosný, čl.3.2.1 v normě. Těch 18 kg si nevymysleli naši normotvůrci, vychází to z již dřívějších mezinárodních norem. Lednice se reviduje jako každý jiný spotřebič, tedy postupem podle ČSN 33 1610; Nepřenosné spotřebiče v poslední normě v tabulce lhůt nejsou uvedené proto, že se revidují ve stejné lhůtě jako el.instalace v dané místnosti. Do revizní zprávy el.instalace se jistě zahrnout dají, ovšem uvádět je v textu mezi řádky ostatní el.instalace nemusí být přehledné. Přehlednější bude samkostatná karta jako na ostatní spotřebiče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana