Jak napojit dvě podružné rozvodnice z rozvaděče RE?

(1/4) > >>

mnovotny:
Potřebuji v elektroměrovém rozvaděči napojit dvě rozvodnice, jednu stávajicí RH - dílna a jednu novou RP1 - kanceláře. Jistič před elměrem 40/3/C, projektant navrhl pro RH CYKY 4x16 a pro RP CYKY 4x10, ale už nepopsal jakým způsobem to napojit v RE. Moje představa je osadit do RE dva jističe RH - 32/3/B a RP - 25/3/B a konstrukčně to přispůsobit tak aby tyto dva jističe nebyly pod plombou. Je tohle možné řešení?
Nevím co na to energetika EON. 

Pavel Zdeněk:
Nezaplombované jističe vám energetika nepřijme. Jedním z požadavků připojovacích podmínek bývá, aby z elektroměrovéh o rozvaděče odcházel jeden napájecí kabel. Řešením by asi bylo osadit na pilíř s elektroměrem další rozvodnici s propojením, případně jištěním odcházejících kabelů. V každém případě si myslím, že toto mělo být řešeno v PD. Požadoval bych po zpracovateli dokumentace doplnění a dořešení problému.

Jaroslav Hasala:
Podle mého soudu i zkušeností je rozvodným závodům srdečně jedno, kolik je z elektroměrovéh o rozvaděče odchozích kabelů ...
Nicméně bude to zřejmě odlišné podle jednotlivých RZ. Nejlépe bude, informovat se přímo u "zdroje" ...
Měl by si to vyřešit projektant, když to takhle navrhnul ...
Osobně bych na vývod z elektroměru osadil dvojité svorky a do nich připojil oba kabely. Je samozřejmě nutné, aby byly oba kabely dimenzovány na těch 40A. Vznikne nám tím něco na způsob "horizontální stoupačky" 
Kabel CYKY 4x 10 by nemusel být dostatečný, dále také, vhodnější by byly oba kabely stejné, tedy CYKY 4Bx 16.
Možné problémy bych viděl spíše při revizi, někteří kolegové toto "neberou"...
Jiným řešením by byla podružná rozvodnice, osazená samostatně na nějakém vhodném místě, mimo elektroměrový rozvaděč. Bylo by to výhodnější hlavně z provozního hlediska.
A nebo připojit přívod do jedné rozvodnice a z ní napojit druhou rozvodnici.
Konečné řešení bude záležet na místních podmínkách a domluvě s RZ, projektantem popř. i s revizním technikem.

Petr Mužík:
Já osobně jsem tenhle problém řešil již několikrát, ono se taky není co divit...větší domek...a např. 1. patro si přeje zvlášť měření (v majetku odběratele jen pro kontrolu). Řeším to stejně jak píše pan Hasala, na DIN lištu dám řadové svorky s propojkou a je vystaráno. U E.ON jižní morava v tom nevidí žádný problém....

Štefan Beláň:
Citace: mnovotny  01.11.2007, 19:31

Dobrý večer,

potřebuji v elektroměrovém rozvaděči napojit dvě rozvodnice, jednu stávajicí RH - dílna a jednu novou RP1 - kanceláře. Jistič před elměrem 40/3/C, projektant navrhl pro RH CYKY 4x16 a pro RP CYKY 4x10, ale už nepopsal jakým způsobem to napojit v RE. Moje představa je osadit do RE dva jističe RH - 32/3/B a RP - 25/3/B a konstrukčně to přispůsobit tak aby tyto dva jističe nebyly

pod plombou. Je tohle možné řešení?
Nevím co na to energetika EON. 

TO: mnovotny
To to jste vymyslel, je naprosto správné a bezchybné. Lépe to vyřešit ani nejde. (jednicka)
To so uvádí kolega Hasala (dvojité svorky) je také možné a v souladu s normou. Má to ovšem jednu nevýhodu z praktického hlediska, a to když bude chtít vypnout pouze jednu část.  :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana