Jak vypadá zóna 2 kolem vany ve výklenku?
Jiří Fuksa:
To: ZSvoboda
Na Vašem výkresu zapíchněte kružítko do bodu A s poloměrem 60 cm (samozřejmě v měřítku) a opište kružnici, přidejte rovnoběžku s delší stranou vany ve vzdálenosti 60 cm a máte vyšetřenu zónu 2.
Štefan Beláň:
Rád bych upozornil na novou normu ČSN 33 2000-7-701 ed. 2, kde je vypuštěna zóna 3 a také umývací prostor.
Podmínky pro elektrická zařízení jsou mnohem srozumitelnějš í a mnohem příznivější. ;)
PS: Pochopitelně proudový chránič 30 mA na všechno. 8)
Pouze opět výjimka na bojler! >:( (zle)
ZSvoboda:
To Hasala, Fuksa: Tak jsem pánové tam, kde jsem byl na začátku. Jestli to dobře chápu, tak jeden radíte měřit "po silnici" a druhý "vzdušnou čarou" a to je přesně to, co jsem potřeboval rozseknout.
To Beláň: ohledně chrániče - musí být i na světelný obvod?
Štefan Beláň:
Ano, doplňková ochran chráničem 30mA je předepsaná na všechny rozvody nn.
Cituji
"V místnostech, v nichž je koupací vana či sprcha musí být všechny elektrické obvody vybaveny proudovým chráničem (proudovými chrániči) s vypínacím residuálním proudem nepřesahujícím 30 mA. Proudový chránič se nevyžaduje pouze pro tyto obvody:
– u kterých je jako ochranného opatření použito ochrany elektrickým oddělením, kdy pro každé elektrické
zařízení je zřízen samostatně napájený obvod;
– u kterých je jako ochranného opatření použito SELV nebo PELV."
Petr Doležal:
Myslím si, že těch 60cm vychází z nějaké průměrné délky ruky, která šátrá ze zóny 1. do zóny 2. Abychom nespekulovali o délce lokte a paže připusťme gumovou, kdekoliv ohebnou ruku bez ohledu na kloub. Pak se mi jeví konstrukce pana Hasaly správnější. U něho končí hranice zóny 2. 30cm za rohem, u pana Fuksy pak asi 52 cm za rohem, tam by však ruka nikdy nedosáhla.
Co ostatní na to ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana