Je možné ukládat šňůru CGSG do země?

<< < (2/4) > >>

Jaroslav Hasala:
Do země guma rozhodně nepatří, není pro to určená. Ani ve venkovním prostředí to není nic moc.
Hodně záleží na způsobu uložení. Nejrychleji guma zpuchří v místech, kde je nějak mechanicky namáhaná (ohyby). Typicky se gumová šňůra místo nějakého uchycovaní kolem něčeho omotá a právě v místě ohybu je po nějaké době problém.
Pokud je gumová šňůra uložená víceméně rovně vydrží podstatně déle.
Co se týká toho uložení v zemi, co s tím už teď... Určitě bych se k tomu nehlásil a vývod bych pro jistotu připojil přes proudový chránič...
Zase na druhou stranu, vím minimálně o jednom případě, kdy byla pro připojení zahrady použitá gumová šňůra, uložená v zemi a vydrželo to více než dvacet let ... Přišel jsem na to až při celkové rekonstrukci elektroinstala ce.

Pavelka Květoslav:
Když už jste u těch způsobů ,  jaký máte názor na kabel CYKY který je prostě zalitý v betonu v podlaze ,  bez trubky ,  prostě daný a zalitý ,  CYKY 3x2,5mm ... A jak píše pan Hasala ,  guma se nejrychleji zničí v místě ohybu ,  už jsem vyměnil desítky gum. kabelů u úhlové brusky ,  vždycky zničen v místě kde byl často ohýbán.Nejčast ji přímo u vstupu brusky ...

Milan Karvánek:
TO: Pavelka> CYKY prostě zalitý v betonu podlahy je asi tak stejně vhodný jako CYKY prostě zahozený maltou na zdi.  ;) 

Pavelka Květoslav:
To Karvánek:
Jen jsem se bál větší mech. námahy než vlhkosti když je to zalitý oproti tomu když je to ve zdi ... jo CYKY je CYKY  (beach)

Jaroslav Hasala:
Pokud je kabel uložený v podlaze (v betonu),  je jistě vhodnější uložit ho do trubky. Dělá se to hlavně proto, aby se nezničil dříve, než se zabetonuje.
Třeba takový UK s kolečkama se moc nekoukají, přes co jezdí ... :)
Na exponovaných místech je vhodné kabel co nejdříve "zahrobečkovat",  i když je v trubce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana