Jaký kabel zvolit pro přívod pro garáž?
padal:
Známý mě oslovil (jako elektrikáře,
který se elektrikou neživí) s dotazem na typ a sílu kabelu pro garáž.
Poradíte mi?
Připojený a odjištěný bude v podružném rozvaděči a povede v zemi cca 20metrů.
Garáž bude mít zásuvku 400 V, 230 V, dvě světla a automatické vrata.
Můj tip je CYKY 5Cx6.
Vzhledem k přívodu do podružného rozvaděče (CYKY 5Cx6), délce vedení a k tomu, že nikdy nikdo neví co se bude v budoucnosti v garáži připojovat.
Samozřejmě v zemi do chráničky.
Jaroslav Hasala:
Kabel CYKY 5Cx 6 se zdá být dostatečný. Je tedy otázkou, čím bude odjištěný. Dám vám tajný typ - dimenzujte přívodní kabel stejně, jako je přívod z elektroměrovéh o rozvaděče. Pak budete mít jistotu maximálního možného využití.
Jaroslav Kořínek:
Osobně bych vedení zakončil v garáži na hlavním vypínači, pak přidal chránič (33 2000 4 41 ed.2) a osadil dle potřeb. Později bych nechal zkreslit skutečný stav a pro klid duše nechal zrevidovat.
Jan Blaha:
, chtěl bych se zeptat na velikost přívodního kabelu pro budoucí samostatně stojící garáž. Napojení bych provedl v elektroměrovém rozvaděči a vedl bych to kolem domu na budoucí místo. Jedná se o to, že se chystáme dělat teréní úpravy (dlažbu atd.) a nerad bych to potom kvůli kabelu znovu kopal. Délka kabelu bude 45m, v chráničce a teď nevím, zda bude stačit 4x6 nebo raději na tu délku dát 4x10. Cenový rozdíl je sice znatelný, ale dělám to (doufám) jen jednou, tak bych to chtěl udělat pořádně. Z pohledu spotřeby bych to neviděl nijak složitě, cca 5 světel, 5 zásuvek 230V a 1-2 400V zásuvka. Žádná (auto)dílna jen občas např. nabíječku aku. nebo tak něco
Jaroslav Hasala:
Kabel CYKY 4Bx 6 nelze použít vhledem k minimální dimenzi vodiči PEN (10mm2 u Cu, 16 mm2 u Al).
Takže buď CYKY 4Bx 10.
Nebo můžete použít pětižilový kabel, tam už můžete jít s dimenzí i níž, podle toho, čím bude vývod pro garáž odjištěný.
No a odjištěný by měl být podle toho, co bude v garáži používané.
Kabel CYKY 5Cx 6 by měl být pro tento případ dostatečný, i s nějakou rezervou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana