Osvětlení schodiště v 8mi patrovém domě

<< < (6/8) > >>

Jura Krikl:
To NOOLU:
http://www.elbock.cz/data/File/cs3-1b.pdf
Mrkněte a schematko zmaknete levou zadni ;D

Štefan Beláň:
Dostala se mi pod ruku informace ohledně ovládání pohybových čidel.
Jedná se o čidlo Hütermann CELL, které je vybaveno funkci APS (Automatické Přidržení Sepnutí). ::)

Z teoretického pohledu si myslím, že je to právě funkce, která je vyžadována ČSN 33 2130, čl. 2.6.3, tj. možnost trvalého sepnutí, která se zde řeší nesmyslným reléovým ovládáním.  :'(

Máte někdo již v praxi ověřenou tuto funkci a spolehlivost sepnutí?  :)
Je možné ovládat více spínačů najednou?

http://www.hutermann.com/pricelcz.php

Citace z návodu výrobce:
V infraspínači je navíc vestavěná funkce Automatického Přidržení Sepnutí -APS. Tato funkce vám umožňuje pomocí přívodu proudu (krátkým klapnutím stávajícím vypínačem - tedy bez nutnosti mechanicky přepínat cokoli na čidle) zablokovat infraspínač v sepnuté poloze pokud si vyjímečně přejete, aby přístroj po Vašem odchodu nechal rozsvíceno. Odblokuje se stejně jednoduše.

Hynek Bureš:
APS není zrovna moc šikovná funkce, protože k zablokování čidla v zapnuté poloze dochází i při náhodném krátkodobém výpadku napětí a světlo pak svítí,  svítí a svítí....  :-[ spíš je to taková znouzectnost připojení čidla na stávající rozvody bez možnosti dalších úprav elektroinstala ce. Přeci jen nejjednodušší je zapojit paralelně k čidlu vypínač,  který by nebyl bežně přístupný obyvatelům. Pokryje-li se komunikační prostor dostatečně infraspínači, není trvalého sepnutí potřeba, vyhoví to pro únik i úklid.
Doplním otázku z praxe: je nějaký problém s několika paralelně zapojenými infraspínači? Pochopitelně mám na mysli běžné typy s klasickými reléovými výstupy a zapojeným středním vodičem, při nastavení přibližně stejných vypínacích časů - třeba jestli jejich vzájemným rušením nedochází k tomu, že některé z nich stále opakovaně zapíná.

Štefan Beláň:
TO: Bureš

A jak si představujete zapojení tohoto spínače, aby jednotlivá čidla nespínala všechna svítidla najednou? :-\

To znamená co čidlo to relé.  >:(
Nebo snad existují čidla se zabudovaným relé, které má vyvedený kontakt pro ovládání?  :o

Neznám - rád se přiučím.  (poklona)

Hynek Bureš:
To Beláň: Bylo to myšleno tak, že kterékoliv z paralelně zapojených čidel (třeba na patře, v rámci jedné delší chodby) bude spínat současně všechny paralelě zapojené žárovky (do jmenovité zatížitelnosti kontaktu v infraspínači, případně přes stykač). Ať vlezu do chodby zleva či zprava, některé z čidel na mě zareaguje, rozsvítí se celá chodba, projdu chodbou, druhé čidlo na mě pravděpodobně nezareaguje, protože okolní osvětlenost bude nad jeho nastavením. Ale lze nastavit vyšší osvětlenost pro působení, než je osvětlenost od svítidel, takže sepne i druhé paralelně zapojené čidlo, když prvnímu čidlu dojde nastavený čas, světlo svítí dál, když druhému čidlu dojde čas, vše zhasne a: ...přepěťová špička na kontaktu při rozepnutí obvodu by mohla, ale neměla způsobit sepnutí prvního čidla ...to by si ten "impuls" vzájemně donekonečna předávaly. A vo tom to je, na to jsem se ptal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana