Co si počít, když po testu proudového chrániče ho již nezapneme?
Kamil Novák:
Správně.
Pro připomenutí FI 268 zde : http://www.elida.cz/cze/elida/scripts/detailzbozi.asp?Firma=423&Kod=0014110026
a 4-pólová verze např. zde : http://www.elida.cz/cze/elida/scripts/detailzbozi.asp?Firma=423&Kod=0014110021
Jaroslav Hasala:
Už jsem podobné věci vícekrát řešil.
V jednom případě byl chránič na starší instalaci, kde byly dost velké svodové proudy a spotřebiče s proudovým rázem při zapnutí. Po vypnutí chrániče, ať už vlivem závady nebo po stisku zkušebního tlačítka nešel chránič zapnout - rozběhové proudy zvyšily i svodový proud. Provozovatel neměl zájem o nějaký zásadnější zásah do instalace, takže jsem ho "naučil" po výpadku vypnout všechny jističe, zapnout chránič a teprve potom postupně zapínat jističe jednotlivých okruhů. Většinou to takhle šlo zprovoznit.
Může ovšem nastat situace, kdy chránič nepůjde vůbec zapnout, i když budou vypnuté všechny jističe okruhů. Pokud bude N vodič za chráničem přizemněn, může přes N vodič téct nějaký "vyrovnávací" proud do PE, respektive do uzemnění.
Aby se toto vyloučilo, je nutné zkusit zapnout chránič v beznapěťovém stavu - vypnout předřazený jistič nebo pojistky. Pokud to takto půjde zapnout, potom dalším krokem je ověření správné funkce chrániče tím, že odpojíme všechny odvodní vodiče (respektive fázové vodiče zřejmě bude možné vypnout jističi, ale bude zapotřebí odpojit N vodič).
Pokud chránič nepůjde zapnout ani bez napětí, jde mechanickou závadu a je nutná výměna. Pokud chránič jde zapnout bez napětí a po připojení přívodních vodičů vybaví (s odpojenými odvodními vodiči !!), jde o elektrickou závadu chrániče, nejčastěji "zaražené" zkušební tlačítko. Pokud chránič vybaví až po připojení odvodních vodičů, jde o závadu v instalaci - spojení N a PE za chráničem.
Martin86:
Stalo se mi něco podobnýho, štukoval sem zeď a měl sem tam jednu starou odkrytou pracovní zásuvku no a škrt sem si hladítkem o zásuvku a chránič správně vybavil, zásuvku sem očistil ale chránič nešel nahodit ani po odpojení předřednýho jističe.. prostě kleknul a to byl novej asi jako všechna elektrika v bytě tak 3 měsíce. Byl to od Hageru. Tak sem ho vymontoval a jde na reklamaci
Roger:
Tak me napada, prochazi tyto vyrobky vystupni kontrolou v zatizeni anebo se to testuje jen namatkove?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana