Anténí stožárek a určení ochranného pásma hromosvodu ...
Honza K.:
(poklona) vás pane Hájku,
pokusil jsem se nějak nastínit situaci na přiloženém obrázku, předpokládám že jako bytový dům spadáme do kategorie LPL III tedy pro poloměr 45m, nicméně u metody valivé koule patrně nelze pracovat jen ve 2D /vždyť je to taky koule/, takže situace je asi mylně nakreslena, uvažoval jsem o kruhu, teď nevím co je vlastně tím dalším bodem kde se může koule dotknout, je to ten plechový žlab, který je spolu s okapem na spodní části střechy ? Jestli ano, tak jsem zcela mimo ochranné pásmo a v podstatě i pootevřené okno je takřka ohroženo :-(.
Je mě jasné, že ideálem by bylo nad můj stožár umístit další jímací tyč, tuto spojit se současnou soustavou a hotovo, nicméně toto je pro mě neprůchodné ... poměry v domě toto neumožní. Navíc mě stejně není zcela jasné, jak je možné, že dům je čerstvě rekonstruován a má dva svody, byť jsou spojeny na jednom vedení, dle literatury to není zcela OK, nebo jsem to špatně pochopil?
Takže ten nákresek:
Honza K.:
Napadá někoho kde je vlastně ten třetí bod pro výpočet valivé bleskové koule ? Je to jímač 1, jímač 2 a třetí bod je ? Nebo v tomto případě nelze tento výpočet využít a je nutno pracovat s úhly, tedy 90°pro objekt typu LPL III ? viz předchozí obrázek
Jan Hájek:
Tím třetím bodem, o který se blesková koule opře je ve Vašem případě spíš okap, U některých budov to bývá i povrch zemně.
Co vidím jako problematické je Vaše informace, že oplechování a okap, které jsou spojeny s hromosvodem (v místě svodu) , ,visí,, ve vzduchu, tedy že se jedná o slepý svod i z hlediska prastaré ČSN 34 1390, která podobná slepá ukončení nepřipouští (je to prostě proti fyzice).
Ono vám stejně nic jiného, než na střechu do osy antény umístit jímací tyč a celý stožárek schovat.
Pokud byste chtěl tento stožárekvyužít jako jímací tyč,byloby potřeba instalovat další svod v místě okapové roury, zpoza okapu vést drát a od stožárku vést na něj svod. Navíc byste musel dovést cca 25 mm2 zeleno/žlutého drátu do místa vstupu koaxu pod střechu a tam také umístit svodiče bleskových proudů. Takže tyč do hřebenu bude opravdu nejlevnější varianta.
Kamil Novák:
Citace: Jan Hájek 20.08.2007, 21:10
prastaré ČSN 34 1390
Honzo, jestli je ČSN 34 1390 prastará, tak co jsme potom my?
Vždyť je to naše vrstevnice (+/-) ! (ssur)
A tím samozřejmě nemyslím čáru na mapě, spojující pomyslné body v terénu ve stejné nadmořské výšce. ;)
Jan Hájek:
A SAFRA, to sem si naběhl :D , výraz prastará uvádím hlavně v případech, kdy jí chválím. Všem starším než 1969 se tímto omlouvám. :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana