Je správné uvedení měření do RZ ochranného vodiče dle původní ČSN 33 2000-6-61?

<< < (3/4) > >>

Štefan Beláň:
Pro ty, co nemají normu ČSN 33 2000-4-41.  ;)

http://eshop.cni.cz/iPopWeb/nahledy/33/55509/55509_NAHLED.HTM

Rozmahel Vladimír:
TO:Beláň
Máte pravdu. Čl. 431.1.6.2. je uveřejněn pod tabukou 41 NNa. V jejím nadpise  je výslovně udána pouze síť IT, není tam nic uvedeno o zemněných sítích. Omylem jsem si ho přiřadil k síti IT.  (jednicka)

Jinak platí to, že je to stejný vztah jak 431.1.3.5
 50/U0*Zs

Dosazením do vozrce za Zs U0/Ia

se U0 vykrátí a získáme stejný vztah 50/Ia. Oba platí pro čas do 5s.

Zdeněk Mancl:
Vážení kolegové,

jsem velmi potěšen odezvou, kterou vyvolal můj diskusní příspěvek, protože výměna názorů je velmi potřebná a pro naši práci důležitá. Při pročítání Vašich reakcí jsem si vzpomněl na slova ing. Honyse, který říkával, že je velmi užitečné používat normy, ale jsou případy, kdy musí revizní technik použít také vlastní rozum, zkušenosti a poznatky. S tím naprosto souhlasím a přidávám, že konkrétní problematika by měla mít konkrétní řešení jasně a srozumitelně podchycené, které by nemělo dávat moc prostoru k různým výkladům a úvahám.

Asi bych elektrokotel v závodní kuchyni nepovažoval ani za pracovní stroj ani za přenosný elektrický spotřebič. Asi bych si ani nedovolil stávající pospojení při periodické revizi vynechat, protože protokol o stanovení vnějších vlivů (a ruku na srdce - v kolika případech ho máte k dispozici) ve svém určení v podstatě k použití pospojování nesměruje.

Mám rád ve věci jasno, proto postrádám v posledním vydání ČSN 33 2000-6-61 článek o měření přechodového odporu s hodnotou do 0,1Ω, ačkoliv jinak souhlasím s p. Beláněm a jeho odkazy na články norem. Vadí mně ale na tom to, že jeden článek říká, že musím zkoušku provést a druhý - z úplně jiné normy - říká, co má být výsledkem zkoušky. Články však na sebe navzájem neodkazují.

Ještě jednou díky za všechny příspěvky a přeji mnoho zdaru ve Vaší práci

Rozmahel Vladimír:
Myslím si, že hodnota 0,1 Ohmu byla ve své době stanovena jako dogma, které má zaručit co nejlepší vodivost obvodu.
Dnešní požadavek na kontrolu výskytu nebezpečného napětí je z pohledu zemněné sítě přesnější. Je to prakticky podmínka odpojení v síti TT.
Podmínka 50V platí pro prostory normální a nebezpečné.
Pro prostor zvlášť nebezpečný by dle mého soudu mělo být dosazeno 25V.

Štefan Beláň:
TO: Rozmahel

Hodnota 0,1 ohnů není až tak velké dogma. Tato hodnota vycházela na základě výpočtů a je uváděna ve stále ještě platné normě ČSN 33 0360 "Místa připojení ochranných vodičů na elektrických předmětech"

Dnes se využívá nových poznatků, které jsou uvedeny v ČSN IEC 479-1 "Účinky proudu na člověka a domácí zvířectvo" a ČSN IEC 479-2.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana