Lze ochránit často spínanou žárovku proti zniceni ?

(1/3) > >>

andering:
Pokud budu mit zarizeni ktere mi sepina zarovku (100W/220V),  treba 3 hodiny a ve velke cetnosti  (kazde 1-2 vteriny). Neznici se ? resp. Jakym zpusobem ji ochranit ?[/color]

Ivo Strasil:
Bylo by dobré spínat proud do žárovky v nule, případně každé rozsvícení regulovat triakovým regulátorem po dobu několika period od nuly po maximum - žárovka nejčastěji shoří tepelným šokem při zapnutí studeného vlákna.

Třeba u železničních přejezdů se využívá řešení, kdy je žárovka během té sekundy, kdy nesvítí, stále žhavena sníženým proudem (vlákno ve tmě slabě žhne).
Navrhoval jsem podobně řešený kmitač pro 24 V DC a životnost žárovek je prý znatelně vyšší - ale konkrétní čísla nemám, běží to jen v několika kusech.

andering:
Omlouvam se ale co je to spinat proud do zarovky v nule ? (v nule ceho ?)...
Takze jestli jsem to spravne pochopil tak kdyz danou zarovku nebudu vypinat, ale zmensim proud natolik aby pohasla, tak to bude ok? btw.: nevite jak to maji resene treba na diskotekach ?

Josef Prouza:
Křivka střídavého proudu- sinusoida- ta vlnovka, je rozdělena horizontální osou na spodní a horní půlvlnu. když se ta křivka dotkne osy, je to nula. Na diskotékách mají stroboskopy a to jsou výbojky.

Martin Novák:
Myslim, ze pro amatera vyrabejiciho efekty na diskoteku (cicham, cicham barevna hudba nebo nejaky blikac ovladany rytmickou basovou linkou) dnes neni potreba resit nejake triakove spinani a podobne veci. To uz je dneska v profi modulech. Doporucuju zarovku spinat pomoci SSR rele (treba od GME http://www.gme.cz/index.php?action=detail&sklcis=635-022&lk=&sk=&pict=&jaz= nebo obdobneho (sortiment je dost siroky). Pak vam staci vyresit impulzy 5V do ovladaci LED a zbytek nechat na ovladaci elektronice SSR. Jedine co doporucuju je predradit pred rele trubickovou pojistku F1A/250V, ktera spolehlive ochrani rele v pripade ze se zarovka odebere do vecnych lovist... 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana