Je datová skříň také rozvaděč?
Jiří Schwarz:
Jistě to mnozí znáte. Prosklená skříň, v ní svazky datových kabelů, svazky optických propojovacích kabelů, bliká tam spousta kontrolek,...
Zpravidla je tam panel, kam je přivedena síť 230V, je tam několik jističů, sběrnice N, sběrnice PE, často servisní zásuvky. Považovat takový panel za rozvaděč?
A když je to celé z důvodu nedostatku místa zavěšeno na zdi a jističe jsou ve výšce větší než 230cm nad podlahou, neodporuje to nějakému důležitému pravidlu kvůli možnosti vypnutí?
Michal Slabý:
Rozvaděč v tomto smyslu slova to podle mě není. Toto celé zařízení je určitě někde odjištěno a neslouží pro běžnou obsluhu.
Miroslav Minařík:
Tak to mě tedy také opravdu zajímá! Máme datový (prosklený) a nn rozvaděče vedle sebe. Do toho datového chodím častěji než do nn. Ale v datovém nejsou žádné jističe, pouze zásuvky a spotřebiče. Tedy pc, aktivni prvky atd.
Jiří Schwarz:
Asi jsme vyjímka, ale my právě v mnoha podobných skříních máme napájecí panel s jističi a o ten panel mi jde, ne o tu skříň jako celek.
Odjištěný přívod to samozřejmě má, ale to je často v jiné místnosti.
Buď mají samostatné jištění jednotlivé sektory skříně, nebo jedna skříň napájí ještě další.
Miroslav Minařík:
Myslím, že to není vyjímkou. Podobně jsem to viděl řešeno již mnohokrát, popravdě i u nás jsem uvažoval podobnou variantu.
To, co na to řekne projektant jsem také zvědavý.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana