Jak správně provést přívod do bytu v paneláku?

<< < (2/2)

Pavel Tesař:
To chápu, ale jak udělat jinak HDV ,  když část bytů zůstává v TN-C ?

Pavel Tesař:
Jelikož řada dodavatelů elektřiny nepřipouští v neměřených částech pevných instalací rozdělení vodiče PEN, je vyžadováno provedení odbočky (přívodu) k elektroměru vodiči s minimálním průřezem 4x10 mm2 Cu . Pokud máte NER na podlažích, stejně vám nezbude nic jiného než dělat HDV v TN-C. Je to škoda.

Otakar Dosbaba:
Právě ta část bytů, co zůstává v TN-C a zrovna tak část staré bytové instalace (osvětlení v obýváku apod.) by mohla dočasně zůstat připojená mezi L a modrý PEN se ZŽ návlečkou. Ostatní nové okruhy by pak byly N vodičem připojeny rovněž k tomuto PEN, který by ale měl v tomto případě pouze funkci pracovní. Nové vodiče PE by pak byly připojeny k bezproudové HOP pomocí přizemňovací PE stoupačky HDV.
Pokud jde o distributory el. energie, ti stále častěji v odůvodněných příkladech soustavu TN-S připouštějí. No a pokud by se elměrové rozvaděče konstruovaly tak, aby byla sběrnice PE i N v nezaplombované části skříně (a načerno odebírat N či PE nikdo nebude  ;) ),  pak by vůbec nebylo co řešit.

T. Janouch:
 (poklona)  panu Dosbabovi za vysvětlení. Myslím že technicky je to super řešení.

Naopak pokračovat v TNC do bytu a pak ještě přizemnit PEN nově přivedeným PE -se mi nelíbí,  to mi přijde ten PE mj. i z cenového pohledu nesmyslný - to spíš poutahovat stávající spoje...  Ale hlavně mi na tomto také vadí, že se pak pracovní proudy toulají všude možně, to je nejen po stoupačkách (u koupelny),  ale i po dalších rozvodech (anténní např.)

Takže se pokusím rozvodný závod přesvědčit, aby mi povolil TN-S i "okolo" elektroměru. To bude asi jediné úskalí, že? On také kryt elměru je myslím připojený na stávající PEN, potom by měl přijít připojit na nový PE, ne?

Neměl by v případě stoupacích vodičů 70 mm2 být nově uvažovaný PE z HOP (někde dole v domě) o průřezu 35 mm2?

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana