Jak je řešena výkonová záloha Temelína?
Aleš Dobrovolný:
Vlastní spotřeba JE Dukovany je řešena následujícím způsobem:
normální provoz bloku - trafo vlastní spotřebypři výpadku bloku, nebo za odstávky:
přívod z druhého blokuexterní přívod 100kVzálohované dieselgeneráto rové stanice (Dukovany cca 3 MW každá), schopné startu z blackoutustejnosměrné napájení z baterií
Je to tak, proto, že je nutné zajistit dochlazení bloku a chlazení aktivní zóny reaktoru a bazénu skladování vyhořelého paliva.
Otázka pana Zdeňka mě však přijde, že se spíše ptá, jakým způsobem se elektrizační soustava vypořádá například s výpadkem 1000MW turbíny v Temelíně. Nejsem energetik, proto mě to zajímá taky. Napadá mě pouze najetí náhradních zdrojů a nákup ze zahraničí.
Pavel Zdeněk:
Ano, myslel jsem na výpadek výkonu z pohledu přenosové soustavy. Někde jsem slyšel, že je plný výkon Temelína zálohován kondenzátorovo u baterií, která svou kapacitou stačí krýt asi sekundu provozu, dokud nenaskočí dieselagregáty, pak další vzdálenější zdroje a pak mezinárodní obchod. Pokud vím něco podobného jako Dalešice se u Temelína nenachází. Asi budu muset konečně navštívit informační středisko JE Temelín. ;)
Petr Doležal:
Dieselagregáty rozhodně nenahradí turbogenerátor 1000 MW a nějaké kondenzátory už vůbec ne. Ty se mi jeví jako totální ....... (zle)
Rozmahel Vladimír:
Možná by šlo zkusit více ebonitových tyčí a liščích ohonů. ;D
Aleš Dobrovolný:
Dýzly jsou tam jenom a pouze pro záložní krytí vlastní spotřeby bloku (pár čerpadej, armatur a osvětlení), rozhodně nepracují do veřejné sítě. Na překlenutí doby od startu dýzlu do náběhu, přifázování a postupného připojení spotřebičů elektrárny, je vlastní spotřeba kryta z baterek.
Takže s veřejnou elektrizační sítí nemá tento (znova zdůrazňuji) záložní systém nic společného.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana