O jaky typ elektrickeho vedeni se jedna na prilozenem obrazku (kolik ma kV)?
Josef Šmehlík:
Vše záleží na tom,k jakému účelu hodláte pozemek využívat. Jedná se o vedení vn nejspíše 22kV. Dodržení ochranného pásma považuji za samozřejmost. Přesto zde hrozí další nebezpečí. V blízkosti tohoto vedení je velmi nebezpečné používání tlakové vody, např. požárních hadic , hadic na zalévání a pod. kdy může při jejich poškození nebo neopatrné manipulaci dojít k zásahu vedení proudem vody. Daší nebezpečí hrozí při dětských hrách jako je třeba pouštění draka. V případě bouřky se zvyšuje nebezpečí zásahu bleskem jak samotného vedení, tak blízké trafostanice a blízkých staveb. V případě stavby je proto velice vhodné aby byl instalován hromosvod a elektrická instalace byla vybavena svodiči přepětí, včetně slaboproudých rozvodů.
marek fiala:
(poklona) za odpovedi, necekal jsem tak siroky zaber a tolik nazoru. Chtel bych Vas vsechny jeste pozadat o nazor na spise zdravotni aspekt vzhledem ke konkretni dispozici domu a vn. Vse jsem naznacil na mape v priloze. Od vn je dum vzdalen 10,5m. Je to tedy dostatecne? (poklona)
Roman Š.:
Podle fotografií se jedná o venkovní (neizolované) vedení vn - 22kV nebo 35kV, dle regionu a lokality.
Ochranná pásma energetických zařízení jsou stanovena v §46 zákona č. 458/2000 Sb., v platném znění:
Ochranné pásmo nadzemního vedení je souvislý prostor vymezený svislými rovinami vedenými po obou stranách vedení ve vodorovné vzdálenosti měřené kolmo na vedení, která činí od krajního vodiče vedení na obě jeho strany
a) u napětí nad 1 kV a do 35 kV včetně
1.pro vodiče bez izolace 7 m, (10m s výstavbou do roku 1994)
2.pro vodiče s izolací základní 2 m,
3.pro závěsná kabelová vedení 1 m,
a dále
Ochranné pásmo u stožárových (příhradových) elektrických stanic a věžových stanic s venkovním přívodem s převodem napětí z úrovně nad 1 kV a menší než 52 kV na úroveň nízkého napětí je 7m.
Tato ochranná pásma pak určitým způsobem omezují vlastníka v užívání pozemku či nemovitosti viz §46 výše uvedeného zákona.
Negativní vliv elektromagneti ckého pole na zdraví osob a zvířat u vedení této napěťové hladiny nebyl prokázán.
-George:
Tak nevím, ale tahle diskuze mi začína připadat trapná. Pořád dokola stejné, lehce obmněnované odpovědi na totéž. Připadá mi, jeko by obyčejná primerka způsobila rozčarování jeko kdyby ČEZ zlevnil kWh na 50 halířů.
janmal:
Spíše než podle fotografií je přehlednější půdorysná situace parcely a vedení. Jinak se jedná s největší pravděpodobnos tí o vedení 22 kV. Negativních zdravotních vlivů bych se nebál, spíše stínění příjmu TV a pod.
A samozřejmě možnost příjezdu energetiků k zařízení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana