V jaká je minimální vzdálenost zásuvky od vývodu vody?

(1/3) > >>

Dušan Chvátal:
Ve školní laboratoři jsou instalovány laboratorní stoly. Na stolech jsou sloupky, kde jsou provedeny vývody plynu, vody a pod. Na kohoutky jsou připojeny hadičky k odběrům vody. Odpad vody zde není. Můj dotaz zní: V jaké minimální vzdálenosti mohou být instalovány zásuvky 230V od potubí a vývodů vody?

Jaroslav Hasala:
Osobně bych je dal co nejdále, jak to jen bude možné, navíc bych použil zásuvky v krytí alespoň IP 44.
Kdyby tam bylo umyvadlo, šlo by to nějak určit, takhle to bude trochu oříšek, protože o vzdálenosti zásuvek od ventilů se toho v normách moc nedozvíte... Ale třeba mě někdo doplní...
Asi bude nutné nějak určit pracovní prostor, kde se bude s vodou pracovat.
Ve školách je určená vzdálenost zásuvky od umyvadla min. 1,5 m, vyjímkou jsou právě učebny fyziky, chemie apod.

kokeš jiří:
situaci bych resil transformatore m a rozvodem 12Vss či 24 st, protoze deti jsou jako pytel blech a legalne je nechat celou hodinu sedet pred zasuvkou, to znamena riziko ze tam strci tuzku. Ani oddelovaci trafo by mi nepripadalo dosti bezpecne... Uvaha vychazi z predstavy, co za spotrebice by se melo pouzit.

Dušan Chvátal:
Abych upřesnil, jedná se o laboratoře na vysoké škole, takže 12V to neřeší
Díky
Chvátal

Rozmahel Vladimír:
U těch hadic na odběr vody bych použil něco na styl odnímatelné hlavice u sprchy a zásuvku bych umístil až za dosah vody. Je nutno použít proudový chránič se jmenovitým vybavovacím proudem max. 30mA, lépe 10mA / podle charakteru odběru /.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana